Vă invităm pe meleaguri vâlcene, locuri minunate și încărcate de istorie, cu oameni deosebiți și peisaje de poveste, ca să descoperiți trei construcții istorice ce formează Complexul Muzeal Măldărești: Cula Greceanu, Cula Duca și Casa Memorială Ion Gheorghe Duca. Acestea sunt modele reprezentative pentru arhitectura românească, ce îmbină tradiționalul cu componentele specifice fortificațiilor pentru apărare, în acele timpuri străvechi.
Echipa emisiunii Memoria locului ne conduce prin Oltenia, în județul Vâlcea, la Complexul Muzeal Măldărești, miercuri, 5 martie, de la ora 13.30, la TVR 3.
În secolele XVI – XIX, în Oltenia şi Muntenia, micii boieri îşi ridicau case semi forticate, pentru a se proteja în faţa raidurilor jefuitorilor turci, a haiducilor sau chiar a revoltelor de pe moşie. În zilele de pace, familiile îşi trăiau viaţa în linişte, dar când se arăta primejdia, casele se închideau ermetic şi se transformau în fortăreţe. În formă de turn, aceste case numite „cule” aveau un dublu rol: de locuit şi de apărare a familiei şi a averii. Culele au dăinuit până în zilele noastre, făcând dovada rezistenței lor.
La Măldărești, istoria se îmbină cu poveștile locului. Într-un cadru pitoresc, descoperim trei construcții istorice: Cula Greceanu, Cula Duca și Casa Memorială I.G. Duca, care formează Complexul Muzeal Măldărești.
Cula Greceanu este considerată cea mai veche dintre cele trei clădiri ale ansamblului. Forma culei pe care o vedem acum datează din 1790, dar povestea sa a început cu două secole înainte, când Nan Paharnicul a construit un turn de apărare pentru a-și proteja teritoriul. Apoi, în jurul turnului, nepotul său, Tudor Maldăr, a ridicat o casă.
Recunoaștem stilul brâncovenesc în ferestrele pivniței lucrate în piatră traforată, în cele două cerdace cu arcade și în bolțile din încăperea de la etajul întâi. Faptul că pivnița și etajul nu comunică, este un indiciu care i-a condus pe cercetători la concluzia că este una dintre cele mai vechi construcții de acest tip din țară. În caz de pericol, restul clădirii rămânea izolat și deci, protejat. Cula, complet restaurată, este deschisă publicului.
Dacă vi se pare cunoscută, deşi încă nu aţi fost acolo, este pentru că, nu demult, aici au fost filmate scene pentru „Aferim”, filmul regizat de Radu Jude, care a câştigat, în 2015, premiul „Ursul de argint” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi a fost propunerea românească pentru Premiile Oscar.
Cula I.G. Duca a fost ridicată în 1812 de Gheorghiță Măldărescu. Una dintre camerele acestei clădiri a fost deseori folosită ca decor pentru producții românești cunoscute, precum: „Neînfricații”, „Drumul Oaselor”, „Iancu Jianu – Haiducul”. Izvoarele istorice confirmă faptul că, în 1910, I.G. Duca a aflat despre aceste clădiri nelocuite și, fascinat de locurile frumoase din această zonă, decide să cumpere cula, ce azi îi poartă numele, și să își construiască în apropiere o căsuță de vacanță.
Dorind să păstreze atmosfera autentică și să dea o notă tradițională interiorului culei, el a căutat să o decoreze cu obiectele pe care le-a considerat potrivite: farfurii lucrate de țărani, icoane vechi adunate de pe la bătranii satelor, prosoape, cruci și sfeșnice cumpărate de prin bâlciuri îndepărtate. Pe jos și pe scaune, sunt întinse într-o neregulă plăcuta tot felul de scoarțe, laicere și covoare vechi.
În interior, tavanele și ancadramentele ferestrelor sunt decorate cu motive vegetale, personaje și animale fantastice, în vreme ce sobele au forme variate și sunt, de asemenea, decorate.
Cula Duca fascinează prin geometria sa, prin zidurile din piatră ce amintesc de vremurile când casele fortificate erau ultimul refugiu în fața amenințării turcilor și haiducilor, şi, nu în ultimul rând, prin cerdacul cu dimensiuni ample, care subliniază o dată în plus, dualitatea monumentului, ce îmbină cu eleganţă arhitectura defensivă cu cea de locuit.
În incinta Complexului Muzeal Măldărești, se află și Casa memorială Ion Gheorghe Duca, o frumoasă troiță din lemn și clădiri anexe. Casa Memorială I.G. Duca a fost construită de cunoscutul om politic pentru a se retrage, aici, vara.
Așezământul, un model de bun gust și simplitate, a fost proiectat de arhitectul Alexandru Ștefănescu, în stilul caselor țărănești.
Puteți urmări ediția emisiunii și pe canalul oficial de youtube al Televiziunii Române:
Memoria locului este o emisiune care își propune să descopere poveştile ce stau încă ascunse în zidurile sau în lemnul vechilor ctitorii, locuri minunate, pline de însemnătate și oameni care ne dau o stare de bine.
***
Vă invităm să revedeți o ediție “Memoria locului”, miercuri, 5 martie 2025, de la ora 13.30, la TVR 3!
Puteți viziona emisiunea și online pe TVR+.
Ediția a fost difuzată în premieră, în 16 iunie 2024, la TVR Craiova.
***
Producător Simona Carauleanu
Credit foto: capturi din emisiune/ youtube TVR Craiova
Credit foto: vantasticworld.com
Info: Memoria locului/ Poveștile culelor vâlcene (lifestyle TVR)