loader
Foto

„Cocoşatul de la Notre-Dame” se vede la „Telecinemateca” | VIDEO

TVR 1 difuzează marți, 17 ianuarie, de la ora 21:00, filmul ”Cocoșatul de la Notre-Dame”, în amintirea frumoasei Gina Lollobrigida și a inegalabilului Anthony Quinn.

 

Sub genericul „Telecinemateca” vedem, pe 17 ianuarie, una dintre capodoperele cinematografiei europene, „Cocoşatul de la Notre-Dame” (NOTRE-DAME DE PARIS – Franţa, 1956), adaptarea după romanul „Notre-Dame de Paris” al lui Victor Hugo. În regia lui Jean Delannoy, filmul îi are în rolurile principale pe Gina Lollobrigida şi Anthony Quinn.

(w882)

În Parisul secolului XV, regele Ludovic al XI-lea îngăduie unor trupe de dansatori şi comedianţi ambulanţi să organizeze un festival în piaţa din faţa Catedralei Notre-Dame. Văzând-o dintr-un turn al clădirii pe senzuala ţigancă Esmeralda, printre jongleri și alți animatori, alchimistul Claude Frollo se îndrăgosteşte pe loc de ea.

Mai târziu, în noapte, el îl trimite pe cocoşatul Quasimodo, clopotarul catedralei, să o răpească pe fată. Dar când Quasimodo se apropie de fată, cade pradă frumuseții ei.

(w882)

Esmeralda mai are însă şi alţi doi pretendenţi, poetul Gringoire şi căpitanul de arcaşi Phoebus, care nu vor ezita să-i sară în ajutor, riscându-şi vieţile.

(w882)

Grandioasa producţie cinematografică beneficia, la acea vreme, de un buget considerabil. Versiunea pe care o putem vedea pe 17 ianuarie la TVR1,  colorizată şi restaurată la rezoluţie high definition dintr-o copie găsită în mod miraculos în 2006, redă splendoarea inițială capodoperei.

Logo

 
Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...

Cult@rt: Festivalul Internaţional de Teatru Transilvania

Cult@rt: Festivalul Internaţional de Teatru Transilvania

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Evenimentul cultural va avea loc între 3 şi 6 octombrie 2024, oferind o celebrare impresionantă a artei în toate formele sale. La prima sa ...