loader
Foto

Claude Chabrol la Filmul de artă - cu Măcelarul

Urmăriţi duminică, 31 ianuarie, de la ora 22.10, primul film din seria celor patru regizate de Claude Chabrol şi programate în următoarele săptămâni la "Filmul de Artă".

 

MĂCELARUL (LE BOUCHER, Franţa-Italia, 1970)
Regia: Claude Chabrol
Cu: Stephane Audran, Jean Yanne, Antonio Passalia, Pascal Ferone

Filmul are în palmares Premiul pentru Cel mai bun film european (BODIL 1971), Premiul San Sebastian pentru cea mai bună actriţă - Stephane Audran (San Sebastian, 1970), nominalizare la BAFTA - Premiul pentru cea mai bună actriţă, Stephane Audran(1973)

Într-un sătuc francez, la o nuntă, se înfiripă o prietenie neobişnuită între un măcelar, Popaul, şi o profesoară, Helene. În scurtă vreme, localitatea este zguduită de o serie de crime în lanţ, şi Helene găseşte la locul uneia dintre ele bricheta pe care i-o dăruise lui Popaul…

Inclus de Steven Schneider în lista celor „1001 de filme pe care trebuie să le vezi înainte să mori”, Măcelarul este unul din filmele reprezentative ale soţilor Claude Chabrol (regizor şi scenarist), Stéphane Audran (actriţa din rolul principal).
Dacă Claude Chabrol este considerat precursorului cinematografiei franceze moderne, omul care a revoluţionat această industrie, Stéphane Audran este actriţa reprezentativă pentru „noul val”.

Măcelarul este primul film dintre cele patru regizate de Claude Chabrol şi programate la TVR 2 în următoarea perioadă.

Astfel, la Filmul de artă, puteţi urmări:

  • În 31 ianuarie: Măcelarul, cu: Stephane Audran şi Jean Yanne
  • În 7 februarie: La căderea nopţii, cu: Stéphane Audran şi Michel Bouquet
  • În 14 februarie: Nunta roşie, cu: Michel Picolli şi Stéphane Audran
  • În 21 februarie: Inocenţi cu mâini murdare, cu: Romy Schneider şi Rod Steiger

Chiar dacă Chabrol a fost producător, actor, scenarist, scriitor sau regizr de teatru, lunga sa carieră încununată de premii prestigioase a fost marcată de colaborarea cu Stéphane Audran, 23 dintre cele 54 de filme de lung metraj ale acestuia fiind realizate împreună.

(oar_w460)

Cele mai apreciate de europeni au fost filmele lor din seria Helene – variaţiuni pe tema infidelităţii din cuplu care duce la crimă. A fost plăcerea deosebită a regizorului să îşi distribuie soţia in astfel de roluri adultere. Mai mult, în filmul Prietenele (Les Biches), Audran, în rolul unei femei bisexuale, joacă scene de dragoste cu fostul soţ, actorul Jean-Louis Trintignant, regizate atent de actualul soţ, Claude Chabrol.

 

Logo

 
Țăst Show – Storceag de cegă și tocăniță de mistreț, la Runcu | VIDEO

Emisiunea "Țăst Show" de la TVR Craiova ne oferă o incursiune delicioasă în gastronomia tradițională românească, cu un episod dedicat ...

Ziua Națională a Vinului: O sărbătoare a tradiției și calității | VIDEO

„Vinul nostru uimitor de bun” este sloganul sub care se va desfășura, în acest an, Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova, un eveniment ...

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

publicat: Duminică, 22 Septembrie 2024

Anul 1944 reprezintă un moment crucial în evoluția orașului Iași, un an marcat de devastarea și transformările profunde cauzate de conflagrația ...