loader
Foto

Galerie foto

Cetatea construită în vârful unui con vulcanic | VIDEO

RECOMANDARI

„Istorii ascunse” ne-a prezentat duminică, 1 octombrie, la TVR 1, de la ora 16:30, un nou episod din fascinanta călătorie în timp.

 

Cetatea Devei a fost construită în vârful unui con vulcanic, la granița dintre Banat și Transilvania. A adunat de mai bine de 750 de ani nenumărate istorii între zidurile ei.

(w882) Cetatea De

Fortificația are o primă atestare documentară la mijlocul anilor 1200. De la acel moment încolo, în secolele ce au urmat, aici au avut loc întâmplări care și-au pus amprenta asupra monumentului.

(w882) Cetatea De

Apare menționată într-un act de danie al tânărului rege Ștefan, fiul lui Béla al IV-lea, care face o donație comitelui Chyl din Câlnic pentru vitejia arătată în lupta purtată sub zidurile Cetății Deva. La patru ani de la atestarea ei documentară, sub cetatea Devei aveau loc lupte înverșunate împotriva tătarilor.

La sfârșitul secolului al XIII-lea, cetatea a fost reședința voievozilor Roland Borșa și Ladislau Kán. Alegerea cetății drept reședință voievodală dovedește că aceasta era puternică și dispunea de construcții suficiente pentru a satisface pretențiile curții. După 1315, ea a reintrat în stăpânirea regelui Carol Robert de Anjou.

(w882) Cetatea De

Localnicii aveau îndatoriri militare și obligații privind întreținerea, reparațiile și construcțiile din cetate.

 
Baletul

"O poveste despre realitatea de multe ori crudă a vieții sau a morții și încrederea că, niciodată, micile prilejuri de bucurie nu vor lipsi, ...

”Simt româneşte şi, prin tot ce am făcut, am vrut să arăt că aparțin acestui neam”

Valentin Tănase este grafician, pictor, sculptor și critic de artă. Este considerat cel mai titrat ilustrator de carte şi de benzi desenate din ...

De ce nu vor dispărea cărțile? Argumente economice și istorice (I)

Când un musafir care vedea pentru prima oară biblioteca lui Umberto Eco îl întreba dacă a citit toate cărțile de pe rafturi, scriitorul ...