loader

Ce se întâmpla la Preoteasa rămânea la Preoteasa | VIDEO

Am deschis „Cutia cu vise” a tinerilor din vremea comunismului într-un nou episod al seriei „Adevăruri despre trecut” difuzat miercuri, 11 noiembrie, de la ora 22.20, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Prin anii '60-'70, când studențimea a început să ciulească urechile cu greu spre Europa și când muzica era unul din bunurile de consum care îți putea da libertatea pe care altfel n-o aveai, Casa de cultură a studenților Grigore Preoteasa din București era ca un magnet cultural și social.

 

Spre această „Cutie cu vise” își propun să ne poarte în această săptămână producătorul Raluca Rogojină și realizatorul Gheorghe Preda, într-o nouă întâlnire la „Adevăruri despre trecut”. Cei care vor să afle cum se distrau tinerii în perioada comunismului, dar și nostalgicii acelor vremuri sunt așteptați în fața micilor ecrane, la TVR 1, miercuri, 11 noiembrie, de la ora 22.20.

(w882) ext

La Preoteasa – cum a rămas în istorie, pe scurt, Casa de cultură a studenților – se făceau cursuri de limbi străine, de dans, de muzică, iar în weekend se țineau seri de discotecă și „ceaiuri dansante”. În sălile de spectacol cântau trupe ca Mondial, Roșu și Negru, Sfinx, FFN, Semnal M. Pe lângă ei, serile mai erau înfierbântate de formația de muzică ușoară a lui Rolf Albricht, cu care cânta Margareta Pâslaru, de soliști ca Anda Călugăreanu, Dan Tufaru, Pompilia Stoian sau Dan Spătaru. Nae Lăzărescu împreună cu Nucu Petrescu și alți doi glumeți făceau momente vesele între cele muzicale, un fel de stand-up comedy în fază incipientă.

(w882) preoteasa

Mai târziu a apărut grupul vocal Song, condus de inimosul Ioan Luchian Mihalea, Teatrul Podul, animat de omul de teatru care a fost Cătălin Naum și cineclubul Studfilm condus de Emilian Urse. Dar nu numai atât! În sala de cinema puteau fi văzute filme străine la modă în anii aceia, iar trupele profesioniste de teatru dădeau spectacole la tarife studenţeşti.

(w882) dans

„Într-un regim care supraveghea și controla la sânge viața fiecărui individ, discotecile erau mici teritorii ale libertății. O libertate cu voie de la partid și securitate, căci programul muzical al discotecilor trebuia verificat și aprobat de organele de ordine. În ciuda rigorii regimului opresiv ceaușist, câteva au intrat în folclorul urban. Discoteca Ring de la Costinești sau cea la la Casa de cultură Grigore Preoteasa din București rămân încă o amintire frumoasă pentru cei care au trăit în acea perioadă”, ne spune realizatorul Gheorghe Preda.

(w882)

Timp de câteva ore petrecute la Preoteasa, tinerii uitau de viața lor searbădă și gri și intrau într-un univers plin de culoare, de veselie, de activități fascinante, unde interzisul era permis.

În episodul „Cutia cu vise” din seria „Adevăruri despre trecut” descoperim ce se întâmpla, de fapt, la Preoteasa și cât de importantă era această gură de oxigen pentru studenții acelor vremuri.

Logo

 
 „Minoritățile naționale îmbogățesc identitatea noastră.” Adriana Irimescu – noua prezentatoare a emisiunii „Convieţuiri”

Cele mai importante manifestări din viața minorităților naționale ne sunt aduse în atenţie în fiecare miercuri, de la ora 15.00, la TVR 1. Din 15 ...

Sărbătoarea continuă pentru Iuliana Tudor

Sărbătoarea continuă pentru Iuliana Tudor

publicat: Vineri, 10 Ianuarie 2025

Două noi ediţii „Gala Iuliana Tudor – 25 de ani” urmărim la TVR 1 duminică, 12 şi 19 ianuarie, de la ora 21.00. Mesajele telespectatorilor în ...

Povestea zilierului care a ajuns pe lista Securității cu persoane de neutralizat. Un interviu cu istoricul Mihai Demetriade, despre contestatarul anticomunist Marin Chiriță

Cum ajunge un simplu muncitor din România comunistă să fie terorizat de un întreg aparat represiv, timp de 19 ani? Îndură bătăi, este răpit, ...