loader
Foto

Cât de departe propulsează „Forţa unui vis”? Despre succes în canotajul românesc, cu medaliatele cu aur olimpic Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar şi cu antrenorul italian Antonio Colamonici

Am aflat povestea perechii care a adus singura medalie de aur pentru România la Tokyo. Irina Păcurariu a stat de vorbă, într-un interviu exclusiv, cu antrenorul italian care a crescut performanţele canotajului românesc. Luni, 15 iulie, de la 21.00, la TVR 1, în episodul 5 „Forţa unui vis”. | VIDEO

 

La ultima ediție a Jocurilor Olimpice de Vară, desfășurată în Tokyo, singura medalie de aur pentru România a fost cucerită de un echipaj de canotaj: Simona Radiş si Ancuţa Bodnar, medaliate cu aur, începeau atunci să fie descoperite. Frumoase, sincere, aparent relaxate. Două superbe fete din Bucovina, care comunică aproape telepatic.

(w882)

„Sunt multiple campioane mondiale și europene, cursele lor, pe distanța de 2000 de metri, durează 6-7 minute. Pentru aceste câteva minute, fetele fac în fiecare zi 25 km dimineața și cam 20 după-amiază, sau alternează câteodată cu ore de sală. Cei 25 de km de dimineață se fac oricum. Și asta zilnic...”, ne poveşteşte Irina Păcurariu, care le-a întâlnit pe cele două sportive la antrenamente. Sub presiunea participării la Jocurile Olimpice, competiția care e mereu cea mai mare provocare din cariera oricărui atlet, emisiunea „Forţa unui vis” urmărește o parte dintre sportivii care vor reprezenta România la Paris. Tensiunea concursurilor de calificare, antrenamentele, relațiile cu antrenorii sau pasele psihologice prin care sunt obligați să treacă acești sportivi sunt subiect în seria documentară „Forţa unui vis”, realizată de jurnalista Irina Păcurariu la TVR 1.

(w882)

Pe lângă povestea perechii care a adus singura medalie de aur pentru România la Tokyo, noul episod, al cincilea, al seriei documentare „Forţa unui vis” ne invită să vizităm pista olimpică din Franţa şi ni-l prezintă, într-un un interviu exclusiv, pe Antonio Colamonici, antrenorul italian care a reuşit să refacă performanţele canotajului românesc. Până se întoarce de la Paris, ar putea deveni cetăţean român... Interviul cu preşedintele Federaţiei Franceze de Canotaj, şi întâlnirea cu Vasile Tomoiagă, vicecampion olimpic român, care a reuşit să readucă gloria clubului de canotaj înfiinţat de Pierre de Coubertin, completează ediţia de luni, 15 iulie, a emisiunii „Forţa unui vis”. Irina Păcurariu ne aşteaptă la TVR 1, de la ora 21.00.

(w500)

„Sportul e joc, e bucurie. Programul meu nu e pedeapsă, sunt sfaturi, îi ghidez, nu îi constrâng pe sportivi!” - Antrenorul italian al loturilor româneşti de canotaj i-a acordat un interviu în exclusivitate Irinei Păcurariu

(w500)

Italianul Antonio Colamonici a antrenat un club faimos în Italia. Până în 2016 s-a ocupat de juniori. „M-am întâlnit cu Alupei şi mă întrebam de ce nişte băieţi aşa puternici nu aveau rezultate la JO. Am venit în 2017, nu aveau rezultate, ultima calificare în 2001, atleţii nu erau aşa grozavi...”, îşi aminteşte Antonio Colamonici.

Aşa că a luat decizia de a se alătura loturilor româneşti de canotaj: „Am avut din primul an rezultate. După 16 ani, am ajuns în finala de 8-, la Sarasota. A fost începutul. Sportivii au început să creadă în ei, în programul meu”, povesteşte el.

În 2019, Antonio Colamonici a preluat echipa feminină. Despre ce s-a schimbat în antrenamente şi cum a evoluat echipa vom afla din interviul în exclusivitate acordat de antrenorul Antonio Colamonici Irinei Păcurariu pentru emisiunea „Forţa unui vis”, de la TVR 1. „Misiunea mea era să îi ţin sub control, să îi liniştesc, să se relaxeze, să lucreze într-o atmosferă bună. Echipa e o familie, nu o arenă de luptă”, punctează el.

(w500)

Libertatea în ceea ce priveşte stilul de antrenament imprimat sportivilor îi aparţine antrenorului: „De multe ori, sportul e comparat cu un serviciu militar.... Dar sportul e joc, e bucurie! Programul meu nu e pedeapsă; sunt sfaturi, îi ghidez pe sportivi, nu îi constrâng, nu trebuie să fie suferinţă. Sunt tineri, puternici, nu se sacrifică. Se plimbă, sunt plătiţi, se distrează! Distracţia e cel mai mare câştig!”, mai spune Antonio Colamonici.

Cât despre succes – eşec, despre ideea de competiţie, antrenorul italian susţine: „E normal să pierzi. Cine câştigă? Cine e special. Pentru mine, toţi sunt speciali, câştigători şi învingători. Important e să îmbunătăţeşti. Poţi câştiga când adversarii sunt slabi, dar ce bătălii grozave poţi avea şi când pierzi, atunci când adversarii sunt puternici”! Pentru că „sportul antrenează pentru viaţă. E important să ştii cum să reacţionezi când pierzi, dar şi cum să creşti. E cea mai bună şcoală a vieţii”, mai spune antrenorul. Partea a doua a interviului Irinei Păcurariu cu Antonio Colamonici se va vedea pe 22 iulie, la TVR 1.

(w500)

Vasile Tomoiagă este antrenor de canotaj, vicecampion olimpic şi multiplu campion mondial de canotaj, dar, mai presus de toate, este un om care a ştiut să vâslească printre provocări, devenind un învingător pe toată linia. După 1990 a plecat în Franţa, devenind antrenor, profesor de sport şi salvatorul clubului de canotaj înființat de părintele Jocurilor Olimpice moderne, Pierre de Coubertin. L-am cunoscut mai bine, tot luni, la „Forţa unui vis”.

Logo

 
„COPIII ANILOR '80”, o nouă filă a seriei documentare „Deceniul ascuns”

În al cincilea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

Iulian Angheluță – „Omul care schimbă viteza luminii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Luciana Luduşan – „O ambasadoare a tradiţiilor româneşti”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...