Unele dintre cele mai apreciate emisiunii ale principalului post al Televiziunii Române ne delectează cu ediţii în premieră din 25 martie.
„Câştigă România!”, „Nocturne”, „Dosar România”, „Gala umorului”, „Care pe care”, „Ora Regelui”, „Exclusiv în România”, „Vorbeşte corect!”, „Copiii spun...”, „Eu pot!”, „Dincolo de alb şi negru”, „Oamenii şi legea” sunt titlurile care, din ultima săptămână a lunii martie, îmbogăţesc grila de programe a TVR 1 cu noi ediţii.
După un sezon atipic, în care concurenţii au fost selectaţi dintre câştigătorii primelor 12 sezoane, „Câştigă România!” revine la TVR 1 cu cel de-al 14-lea sezon, unul în care ne vom bucura de formula clasică de concurs, cu 4 ediții pe săptămână şi noi concurenţi. Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în fața telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale, care și-au croit destinul prin forța educației. Urmărim „Câştigă România!” la TVR 1 din 25 martie, de luni până joi, ora 21.00.
Cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române, „Vorbeşte corect!”, împlineşte, anul acesta, 25 de ani de la debutul său. Proiectului original, numit iniţial „Corect", a fost prima emisiune-concurs de limbă română în mass-media din România. Pastilele de limbă română ne sunt recomandate tot din 25 martie, de luni până vineri, de la 13.55.
Serile de luni ne sunt înfrumuseţate, începând cu aceeaşi dată, de dialogurile emoţionante ale Marinei Constantinescu.
Iar Mihaela Olaru, avocat şi om de televiziune, vine cu sfaturi şi informații utile, practice, pentru problemele juridice cu care se confruntă românii, în cel de-al treilea sezon al emisiunii de educaţie juridică „Oamenii şi legea”. O urmărim în direct, de luni până vineri, de la ora 13.00.
Documentarul de investigaţie, ca şi cel de creaţie, ce abordează teme mari din societatea românească, se întorc, de asemenea, la TVR 1, cu premiere. Producătorul Răzvan Butaru şi echipa de jurnalişti „Dosar România” deschid sezonul joi, 28 martie, de la ora 22.00, cu un film ce investighează exploatarea aurului Apusenilor.
Proiect conturat în primavara anului 2014, „Gala umorului” a împlinit 10 ani de difuzări consecutive în grilele de programe ale Televiziunii Române. În noul sezon, care începe din 29 martie, Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba ne aduc momente umoristice din arhivă, dar şi scenete noi, ispirate din viaţa cotidiană. Urmărim ediţiile sezonului 21 „Gala umorului” la TVR 1 în fiecare vineri, de la ora 21.00.
Weekendul vine şi el cu noutăţi la TVR 1. Atât sâmbăta, cât şi duminica, ne bucurăm de întâlnirile cu Ruxandra Gheorghe Negrea şi cei mai pasionaţi şi pasionali susţinători ai limbii române! „Care pe care”, singura emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, revine pe 30 şi 31 martie, de la ora 16.00, cu primele două episoade ale sezonului 3. Surpriza primăverii – cooptarea în echipa „Care pe care” a unuia dintre cei mai apreciaţi actori ai comediei româneşti actuale!
Ediţii noi are, din 30 martie, şi emisiunea „Eu pot!”, program ce oferă telespectatorilor adevărate lecţii de relaţionare, în care specialişti în relaţii, invitaţi ai realizatoarei Anca Mazilu – psihologi, psihoterapeuţi, life coaches, specialişti în terapii alternative – ajută în rezolvarea unor cazuri concrete. Noul sezon poate fi văzut sâmbăta, de la 10.00.
Adevărul despre perioada monarhiei, despre rolul Regilor României în societatea noastră, continuă să fie spus în fiecare sâmbătă, de la 14.30, la „Ora Regelui”. Noi reportaje, interviuri şi dialoguri pe teme culturale, diplomatice, religioase, politice, juridice, economice, constituţionale pot fi urmărite din 30 martie.
Noul sezon „Copiii spun...”, cu Virgil Ianțu, debutează în forță, în aceeaşi zi, la 15.30, cu un copilaș de numai 5 ani care știe de ce gravitația ne ține pe pământ și de ce avioanele nu au pene! Toți copiii prezenți în studio aduc o perspectivă nouă și proaspătă asupra vieții și a problemelor cu care ne confruntăm în fiecare zi: aflăm, aşadar, ce mai putem cumpăra cu 10 lei, dar și ce este e-factura sau ANAF, ce alegem la alegerile locale sau care e treaba unui primar...
Subiecte din cultură, societate, sănătate, mediu, economie, diaspora şi invitați inspiraţionali, prea puţin mediatizaţi – este formula aplicată până acum de realizatorii emisiunii „Dincolo de alb şi negru”. Talk-show-ul poate fi urmărit sâmbăta, de la 17.00, continând să mențină standardele calității jurnalistice, dialoguri consistente, spumoase și interesante.
Sezonul 22 „Exclusiv în România” îşi propune o misiune dificilă: demitizarea unor credinţe şi fabulaţii împământenite în mentalul colectiv. Cristi Tabără şi echipa sa vor căuta să afle rădăcinile unor legende locale precum „căruţa cu proşti” din Caracal, dar şi să aducă în lumina reflectoarelor zone blamate sau ridiculizate, care se ridică deasupra imaginii lor publice nu tocmai favorabile. Printre acestea, Petrila sau Botoşaniul. Nu lipsesc unicatele, specialităţile locale şi poveştile impresionante. Episodul 1, din 31 martie, ora 17.00, ne învaţă ce e răstăuța cu lapte, dar şi cine sunt ugocenii...
Premiere se anunţă şi din luna aprilie la TVR 1, astfel că telespectatorii au toate motivele să urmărească în continuare programele principalului post al Televiziunii Române. Noi episoade din „Anchetele comisarului Antonescu” vedem din 2 aprilie, iar micii artişti sunt invitaţi pe scena „Vedeta familiei” din 6 aprilie. „Garantat 100%” revine cu sezon nou din 7 aprilie şi tot de atunci, seria „Miturile comunismului” continuă să dezvăluie cele mai bine păzite secrete ale Epocii de Aur. La rândul său, Basti Țopescu îşi propune să dezvăluie omul şi umanul din spatele vedetelor invitate la „Vis sau realitate”, din 12 aprilie.
Serile de duminică vor fi, ca şi până acum, consacrate folclorului şi muzicii autentice româneşti. Iuliana Tudor pregăteşte un nou proiect de divertisment folcloric pentru telespectatorii TVR 1.
Desigur, ne vom bucura de ediţii noi ale emisiunilor care au avut premiere şi până acum: „Punctul critic”, „Breaking Fake News”, „Tezaur folcloric”, „Viaţa satului”, emisiunile dedicate minorităţilor naţionale, „Ţară, ţară, cine eşti?”, „Teleenciclopedia” etc.