Casa de Producție TVR: "Circul Matteo", o premieră-eveniment

TVR.RO | actualizat: Luni, 27 August 2018
"Circul Matteo", teleplay difuzat în premieră pe canalele TVR în perioada 23-25 martie, marchează sărbătorirea din acest an a Zilei Mondiale a Teatrului.

· În fiecare an, pe 27 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului.

La cea de-a 70-a aniversare a Institutului Internațional de Teatru, pentru a sublinia aspectul transcultural și internațional al teatrului, Consiliul Executiv ITI a selectat cinci personalităţi (câte una pentru fiecare regiune UNESCO: Africa, America, țările arabe, Asia și Europa) pentru a scrie un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului – 27 martie. Aici găsiți cele cinci mesaje, precum și biografiile celor cinci autori.

· Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune sunt parteneri ai UNITER în Campania Națională „Artiștii pentru artiști” 2018.

· Casa de Producție TVR vine în întâmpinarea sărbătorii cu premiera teleplay-ului „CIRCUL MATTEO”.

***

Despre spectacol

Circul Matteo este o parabolă a vieţii cotidiene, un film cu secvenţe realizate după chipul şi asemănarea publicului românesc.

Casa de Producţie TVR, în coproducție cu Fundația Teatru Contemporan și cu Circul Metropolitan București, aduce pe ecrane o poveste captivantă, spusă cu umor, din care nu lipsesc suspansul și neprevăzutul. Curiozități din lumea strălucitoare și uneori monstruoasă a Circului, personaje simpatice ori ciudate, configurează un univers aparte.

Distribuţia:

Tora Vasilescu – Aspasia Matteo

George Ivașcu – Bițu Măieruș

Constantin Cotimanis – Petre Goldin

Florin Zamfirescu – Costică Bornescu

András Demeter – Amatto Gordini

Radu Gheorghe - Doctorul

Mihai Gruia Sandu – Belal

Mihai Mălaimare – Pichi

Adrian Ciobanu – Sandi Valdano

Ovidiu Niculescu – Volodea

Gelu Nițu – Marcel Herșcovici

Corina Dănilă - Gizela

Sever Bârzan - Mișu

Mircea Radu - Marzano

Gabriel Sârmei - Polițistul

Fata – Gabriela Valentir

Caii: ȘEIC si ECUADOR

Leul: ZIMBA

(w640) matteo

Despre autor

În urma cu 15 ani, în prefața volumului „Poker și alte două comedii”, cineva spunea că „Adrian Lustig a uitat să îmbătrânească”. Dacă este sau nu așa, vă veți convinge vizionând filmul „Circul Matteo”, ecranizarea piesei de teatru omonime, în care, dincolo de a fi un miracol al naturii, autorul și-a păstrat intacte umorul, interesul pentru viața autentică, replica imberbă. Ceea ce le propune acum telespectatorilor este o porție zdravănă de râs amar - în stil Lustig, într-una dintre rețetele sale încărcate de ironie și imprevizibil.

Despre regizor

Alexandru Lustig s-a aruncat încă o dată în gol, pentru a-și urma chemarea de artist. Rezultatul: Circul Matteo, care la prima vedere ar putea părea o afacere de familie: tatăl dramaturg și producător executiv, fiul regizor. În realitate însă, cei doi au lucrat în tipicul tandem regizor-scenarist, iar teatrul a devenit… film. Lucrurile s-au limpezit în cele trei săptămâni de filmare, în care actorii au intrat și jucat cu entuziasm sub cupola circului montat, cu ceva stradanie, în curtea TVR.

Echipa:

Regia artistică – Alexandru Lustig

Scenariul – Adrian Lustig

Producători – Liana Sandulescu, Diana Dumitru

Producător executiv – Adrian Lustig

Producător coordonator – Demeter Andras Istvan

Imaginea – Cristian Stoian, Ovidiu Guzu, Vlad Micu

Scenograf decor – Silvia Porojnicu

Scenograf costume – Raluca Chelaru

Muzica – Matei Bucur - Mihăescu

Sunet – Valentin Bartolomeu, George Sandu

Editor imagine – Ela Ștefănescu

Machiaj – Oana Cristescu

Coafură – Claudia Mehedințiu

Editor sunet – Cornel Ciuleanu

Efecte speciale – Ștefan Cios

Regizor secund – Larry Maronese

Regie car - Judith Georgescu

Regie platou – Gabriel Șerban

Mulțumiri speciale:

  • Muzeulului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa
  • Studioului Video Art și domnului Ticu Alexe

Interviuri, detalii din culise, promo, găsiți aici.

(w640) matteo

***

Program de difuzare:

TVR Internațional – 23 martie, ora 23.00 și 24 martie, ora 16.00

TVR MOLDOVA - 24 martie, ora 11.45

TVR 2 - 25 martie, ora 12.30, reluare în aceeași noapte, de la ora 02.25

TVR 3 - 25 martie, ora 20.00

***

Pe toată durata filmului, veți avea la dispoziție, pe ecran, conturile în care puteți face donații în sprijinul Campaniei „Artiștii pentru Artiști”.

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

***

Fragmente din mesajele pentru Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie:

(...) Ce paradox! Azi, pe ultima treaptă a Umanismului – epoca numită Antropocen – era în care omul este forţa naturală care a schimbat şi schimbă cel mai mult planeta – misiunea teatrului este exact opusul a ceea ce a strâns împreună tribul atunci când teatrul se juca în adâncul peşterii: azi trebuie să ne salvăm legătura cu lumea naturală. (...)

Sabina Berman, Mexic/ scriitoare, jurnalistă (America)

(...) Mulţi sunt cei care spun că teatrul nu schimbă sau nu poate schimba nimic din toate acestea. Dar teatrul nu va pleca. Pentru că teatrul e un loc, sunt tentat să spun un refugiu. Unde oamenii se adună şi formează instantaneu comunităţi. Aşa cum am făcut dintotdeauna. Toate teatrele sunt de mărimea primelor comunităţi umane, de la 50 până la 14.000 de suflete. De la o caravană nomadă la o treime din Atena antică. (...)

Simon McBurney, Marea Britanie/ Actor, scriitor, regizor de teatru şi cofondator Théâtre de Complicité (Europa)

(...) Azi, viteza informaţiei este mai importantă decât cunoaşterea, sloganurile sunt mai preţioase decât cuvintele, iar imaginile cadavrelor sunt mai venerate decât corpurile umane vii, adevărate. Teatrul are menirea de a ne aminti că suntem făcuţi din carne şi sânge, iar corpurile noastre au greutate. Rolul lui este acela de a ne trezi toate simţurile şi de a ne spune că nu trebuie să luăm şi să consumăm numai cu privirea. Teatrul este aici pentru a ne restitui puterea şi sensul cuvintelor, pentru a le fura discursul politicienilor şi de a-l repune la locul lui… în arena ideilor şi a dezbaterilor, spaţiul viziunii colective (...).

Maya Zbib, Liban/ Regizoare de teatru, interpretă, scriitoare, cofondatoarea companiei de teatru Zoukak (Țările Arabe)

(...) Mass-media, ştiinţa şi tehnologia ne-au făcut puternici precum nişte demoni. De aceea, azi nu forma teatrului se află în criză, ci conţinutul, ceea ce transmite. Trebuie să atragem omul de azi, pentru a salva planeta şi, implicit, „teatrul”. La nivel pragmatic, arta actorului şi spectacolele live trebuie să fie accesibile încă de la vârste mici, să fie incluse în educaţia primară. Astfel, generaţiile viitoare vor fi mai sensibile, mai generoase cu viaţa şi cu natura. Folosim limba în acest mod, prin teatru, putem educa oamenii să fie mai respectuoşi cu Pământul şi cu alte planete. Mai mult, teatrul va deveni foarte important pentru viaţă şi supravieţuire; el va da putere atât actorului, cât şi spectatorului, fără ca aceştia să se ameninţe reciproc, în această eră cosmică aşezată sub semnul apropierii, al vieţuirii împreună (...).

Ram Gopal Bajaj, India/ Regizor de teatru, actor de teatru şi film, academician, fost director al Școlii Naţionale de Teatru din Delhi (Asia Pacific)

***

Într-o zi,

Un Om se hotărăşte să-şi pună întrebări în faţa unei oglinzi (un public),

Să-şi inventeze răspunsuri şi, în faţa acestei oglinzi (publicul său),

Să se critice, să-şi ia în râs propriile întrebări şi răspunsuri,

Să râdă sau să plângă, nu contează ce, dar la final

Să salute şi să binecuvânteze oglinda (Publicul său)

Pentru că i-a acordat această clipă de ciudă şi de răgaz,

Se apleacă şi o salută pentru a-şi exprima recunoştinţa şi respectul…

În adâncul lui, căuta Pacea,

Pacea cu el însuşi şi cu oglinda lui:

Făcea teatru…(...)

Were Were Liking, Coasta de Fildeş/ Artist pluridisciplinar (Africa) 
(Traducerea în limba română: Ligia Soare)