loader
Foto

Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

Caperul, una dintre cele mai vechi plante cultivate în bazinul Mediteranei, este foarte răspândit în sudul Italiei.

 

Se consumă nu doar fructele, boabe de capere-numite cucunci în Italia-, cât mai ales bobocii comestibili ai florilor, numiţi capere, care se conservă în sare sau în ulei. Pe insula vulcanică Pantelleria din sudul Siciliei se recoltează capere de cea mai bună calitate.

În zona Siciliei sunt răspândite două specii ale acestei plante: Capparis spinosa și C. orientalis. Dintre acestea, C. orientalis are cel mai mare conținut de quercetină, un compus natural esențial pentru o viață sănătoasă. De utilizarea lui se leagă procesele antiîmbătrânire și creșterea rezistenței corpului în lupta cu virușii, de aceea este folosit în produsele cosmetice și medicinale, nu doar ca mirodenie.

Dintr-un studiu* despre C. orientalis, realizat de câțiva oameni de știință italieni, aflăm că acest compus numit quercetină se găsește abundent în florile plantei ce crește în insulele cu sol vulcanic, mai mult decât în cele cu sol calcaros.

Se crede că arbustul provine din Asia centrală sau de vest, dar că tipul Spinosa este originar din bazinul meditaraneean. Istoricul Pliniu cel Bătrăn menționa în scrierile sale caperele ca ingrediente ale bucătăriei siciliene. Planta este cultivată și în Spania și se pare că spaniolii au fost cei care au adus caperele în America. Alte zone cunoscute pentru producția de capere sunt: Cipru, Dalmația, Provence, Maroc, Grecia.

***

Documentarul din seria 360°GEO ”Caperele din Sicilia-savoarea Mediteranei” (Les câpres de Sicile, la saveur de la Méditerranée, Franţa-Germania, 2020) se difuzează la TVR 2 luni, 16 decembrie, de la ora 10:30.

Realizator: Martin Schacht

Surse info: *Studiul ”Sicilian Populations of Capparis spinosa L. and Capparis orientalis Duhamel as Source of the Bioactive Flavonol Quercetin”/https://www.mdpi.com/2223-7747/12/1/197

Roberta Gangi - Capers of Sicily - http://www.bestofsicily.com/mag/art157.htm

Foto credit: colaborator pentru foto Kavcicm/ Shutterstock/Capparis spinosa (caper flower)

 

Logo

 
Masa de sărbători: Piftie de curcan

Masa de sărbători: Piftie de curcan

publicat: Duminică, 15 Decembrie 2024

Din meniul tradițional de sărbători nu lipsește piftia sau răcitura, cum i se mai spune în unele regiuni ale țării. Rețeta noastră vă propune ...

Falsuri, minciuni si propaganda - Anatomia unei lumi în descompunere în dezbatere la „Omul şi timpul” numai la TVR Cultural

Duminică, 15 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, ...

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

publicat: Vineri, 13 Decembrie 2024

Este cunoscut critic de film, membru în diferite jurii cinematografice naţionale şi internaţionale şi are o vocea inconfundabilă. ...