Mulți dintre cei care ajung prima dată în regiune consideră acest spațiu un colț de paradis. Case izolate, vile de vacanță, sate mici risipite printre livezile de măslini, țărmuri care invită la explorare și la aventură.
Duminică, 27 octombrie, echipa Cap Compas vă propune o călătorie în peninsula Pelion din Grecia.
Mănăstirea Panagia Evanghelistria, fortăreața și o biserica poziționată central în curtea interioară compun ansamblul monastic aflat pe mică insula Palaio Trikeri.
În fiecare an în zi de hram se adună pe mică insula într-un pelerinaj impresionant peste 2000 de oameni pentru a venera miracolul găsirii în ziua de 10 septembrie 1825 a unei icoane a Fecioarei Maria.
Ruinele mănăstirii Zoodochos Pigi, zidire de cult din epoca de aur a dinastiei bizantine a Comnenilor veghează acest loc începând din secolul al XI-lea pe o altă insula de numai 2800 mp.
Ansamblurile hoteliere se întind pe suprafețe impresionante acordându-se prioritate integrării edificiilor în cadrul ambiental. Dezvoltarea pe înălțime este în această parte a Greciei doar atributul munților. Hotelurile și pensiunile pot fi considerate întrucâtva destinații pentru cunoscători adică alese de cei care pot așeza pe scară propriilor exigențe ierarhiile serviciilor de care beneficiază concret.
Nea Anchialos este un oraș-stațiune cu facilități deosebite pentru turiști.
Apropierea de aeroportul care leagă orașul Volos de restul Greciei și de orașe europene importante este un avantaj incontestabil pentru stațiunea turistică a cărei notorietate este legată de gastronomie, de vinuri, de proximitatea față de unele obiective turistice din Tesalia și Beotia și mai ales de faptul că hotelurile se află într-o arie distinctă separată de zona rezidențială.
Declarată așezare pentru conservare etnografică și arhitectonică, Vizitsa este un muzeu „viu” care captivează pe vizitatori de la prima vedere.
Este unul dintre cele mai frumoase și renumite sate din Pelion cu multe conace vechi, numite arhondika, cu turnuri tradiționale, cu numeroase străzi pavate și pietruite, cu biserici și fântâni construite din piatră.
Ferma Karaiskos înseamnă în primul rând materializarea unui concept educativ și interactiv. Omul și natura, apropierea de animalele găzduite în țarcuri, implicarea în activități gospodărești și cazarea în incinte rustice pot deveni acea terapie de care are nevoie orice om care caută un refugiu departe de lumea hipertehnologizată.
Makrinitza, supranumit balconul Pelionului, este unul dintre cele mai spectaculoase sate. Se agață de munte, cătun după cătun și casă deasupra altei case, începând de la 300 m deasupra marii până pe culmi care ating 850 m altitudine. Cu vădită mândrie se spune că Pelion era reședința de vara a zeilor. Aici este patria centaurului Chiron inițial zeu tesalian al vindecării și apoi îndrumător al personajelor sacre sau al eroilor Iason, Asklepios, Tezeu și Ahile în împlinirea destinului fiecăruia.
Stiluri arhitectonice importate din diferite spații mediteraneene au fost reinventate în spiritul locului devenind prin liniile simple ale clădirilor, prin ferestrele simetrice, prin balcoane din fier cu decorații din marmură, prin uși sculptate și scări monumentale o marca înregistrată pentru Makrinitza.
Pereții clădirilor tradiționale sunt de obicei foarte groși pentru a ocroti de dogoarea zilelor de vară, dar și pentru a conservă căldura în sezonul rece.
Splendoarea bizantină este etalată superlativ în Muzeul Oxeia Episkepsis, ale cărui colecții sunt considerate comoară acestui sat nobil.
Spațiul muzeal amenajat la cele mai înalte standarde este și o evocare a statutului Makrinitzei, care, chiar în vremuri de restriște sub stăpânirea otomană, s-a bucurat de autodeterminare, de libertate religioasă și de posibilitatea de a ocroti și de a construi noi lăcașuri de cult.
Foto credit: Cap Compas/ TVR