CA al TVR a adoptat noi măsuri de diminuare a cheltuielilor: închiderea TVR News şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive

TVR.RO | actualizat: Joi, 30 Iulie 2015

În şedinţa de astăzi (21 iulie 2015), Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat o serie de măsuri de limitare imediată a cheltuielilor. Astfel, CA a decis închiderea, de la 1 august, a postului TVR News, conţinutul urmând a fi preluat de celelalte canale TVR. Tot în şedinţa de astăzi, a fost luată în discuţie închiderea TVR HD şi transformarea postului TVR 2 într-unul cu emisie de înaltă definiţie. CA a hotărât şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat luni, 20 iulie a.c., conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate – începând din anul 2005 - către bugetul de stat. În acest moment, datoria fiscală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în condiţiile actuale, TVR nu poate efectua decât plăţile aferente drepturilor salariale şi datoriilor către stat, ceea ce ar putea duce la blocarea activităţii TVR în scurt timp.

În mod constant, administraţia Televiziunii Române a făcut publică situaţia financiară a instituţiei, luând în acelaşi timp şi o serie de măsuri care să ducă la diminuarea cheltuielilor cu personalul şi producţia TV. Astfel, cheltuielile cu personalul au fost cu 15% mai mici în 2014 faţă de anul anterior, iar costurile de producţie au scăzut cu 24% în cazul TVR 1 şi cu 9% pentru TVR 2.

Televiziunea Română a explicat cu argumente sustenabile, atât autorităţilor, cât şi opineii publice, cauzele care au condus la situaţia financiară foarte dificilă în care se află TVR şi a atras atenţia asupra necesităţii indexării taxei TV, principala sursă de venituri a televiziunii publice şi a modificării legislaţiei care afectează funcţionarea TVR. Taxa TV din România nu a fost indexată la inflaţie în ultimii 12 ani şi este cea mai mică din Europa, în condiţiile în care costurile operaţionale au crescut de la an la an.

La finalul anului 2014, datoriile totale au scăzut cu peste 11% faţă de 2013, de la 787.8 milioane de lei la 699.4 milioane de lei. În decursul anului anterior, TVR a achitat la termen toate obligaţiile la bugetul de stat, iar datoria fiscală a instituţiei a scăzut cu 12%, de la 511 milioane de lei în 2013, la 449 de milioane de lei. În 2014, nu mai puţin de 30% din veniturile aferente taxei TV au mers către bugetul de stat.

Conducerea TVR a făcut cunoscute sursele de deficit şi numeroasele demersuri întreprinse pentru actualizarea cadrului legislativ în vederea unei finanţări corecte a televiziunii publice. În acest sens, a fost elaborată şi lansată în dezbatere publică o propunere de proiect legislativ, document transmis comisiilor de specialitate din Parlamentul României şi publicat pe site-ul tvr.ro.