Filmele “Burebista” şi “Dacii”, două dintre producţiile cele mai apreciate de cinefili şi care vor fi difuzate la “Duminica filmului românesc” din 28 iunie, au ilustrat într-o manieră originală adevărul despre războaiele dintre daci şi romani.
Întrebat despre filmările la “Burebista”, în viziunea regizorului Gheorghe Vitanidis, film difuzat de TVR 2, de la ora 13:10, actorul Ion Dichiseanu considera că “este o pagină frumoasă din istoria românilor”. “Mă bucur că am avut plăcerea de a juca alături de actori atât de minunaţi, iar numele personajului interpretat de mine, Calopor, înseamna un fel de Făt-Frumos”, adaugă actorul.
Ion Dichiseanu a mai povestit că în urma unui accident provocat de cai a ajuns la spital cu lovituri, trei coaste rupte şi două fisurate. “Aşa cum vă amintiţi, în multe dintre secvenţele din film actorii sunt călare. La un moment dat, armăsarii s-au luat la bătaie. Aşa am ajuns să fiu rănit şi internat într-un spital de lângă Deva. Cadrele medicale însă m-au tratat regeşte”, spune el.
Actorul a dezvăluit şi că, deşi nu era pe deplin refăcut, la numai două săptămâni de la accident s-a întors pe platoul de filmare pentru ca lungmetrajul să fie terminat la timp. “Purtam încă bandajul şi nu aveam voie să urc pe cal. Aşa că s-a făcut o improvizaţie iar pentru scenele în care ar fi trebuit să fiu călare am filmat dintr-o maşină decapotabilă”, spune Ion Dichiseanu.
Filmul "Burebista", difuzat de TVR 2 duminică, 28 iunie, de la ora 13:10 are o distribuţie impresionantă - George Constantin (în rolul lui Burebista), Ion Dichiseanu, Emanoil Petruţ, Alexandru Repan, Ernest Maftei, Ovidiu Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu şi Ştefan Sileanu. Povestea se desfăşoară în prima parte a secolului I î.H. Burebista, conducătorul primului stat dac centralizat, luptă pentru unificarea regatului şi redobândirea unor vechi ţinuturi dacice. "Expansiunea puternicului Imperiu Roman atinge, la sud de Dunăre, bogatele ținuturi ale dacilor uniți într-un mare și puternic regat sub sceptrul viteazului Burebista. Proconsulul Hibrida (a cărui soție este fosta iubită a unui gladiator din oastea lui Spartacus, revenit la vatră) se și instalează într-o cetate grecească de la mare. Asasinarea lui Iuliu Cezar amână inevitabilul". (Tudor Caranfil, ”Dicționar universal de filme”).