loader
Foto

Budincă de cartofi cu praz şi ciuperci

RECOMANDARI

O reţetă cremoasă şi aromată, o mâncare delicioasă şi săţioasă ce poate fi servită atât ca antreu, cât şi ca fel principal, la prânz sau seara.

 

INGREDIENTE

6 cartofi de dimensiune medie, bine spălaţi şi fierţi în apă cu sare (să se pătrundă, dar să nu fie prea moi)

50g unt

3 bucăţi praz, doar partea albă, bine spălată, feliată fin

400g ciuperci, de care aveţi

3 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi

cimbrişor verde

300ml lapte

200ml smântână dulce, pentru gătit

50g făină albă

sare, piper negru proaspăt măcinat

200g caşcaval sau brânză cheddar rasă, pentru topping

(w882) budinca cu

MOD DE PREPARARE

1. Preîncălzeşte cuptorul la 200 grade Celsius.

2. Într-o cratiţă, pune să se topească, la foc mediu, 25g unt. Adaugă prazul feliat şi căleşte până când devine translucid şi auriu pe alocuri. Asezonează cu sare şi piper negru. Pune prazul călit într-un castron.

3. Pune în cratiţă restul de 25g unt, să se topească. Pune usturoiul tocat şi lasă 1 minut, să se înmoaie fără să se prăjească. Adaugă ciupercile şi măreşte flăcăra ca să nu lase prea multă apă, apoi cimbrişorul verde tocat, asezonează şi căleşte, până când ciupercile sunt bine pătrunse şi rumene.

4. Adaugă prazul călit peste ciuperci şi amestecă bine. Într-un bol, combină laptele, smântâna dulce şi făina, bate cu telul până când amestecul este omogen. Toarnă-l peste legumele din cratiţă, amestecă şi lasă compoziţia să se îngroaşe puţin. Gustă şi asezonează, dacă mai este nevoie.

5. Taie cartofii în felii de circa 1cm grosime. Unge cu unt o formă termorezistentă. Aşează pe fund un strat uniform de felii de cartof. Urmează un strat de compoziţie cu praz şi ciuperci. Încă un strat de cartof şi restul de praz cu ciuperci. Presară deasupra caşcavalul / cheddar-ul ras şi dă la cuptor pentru circa 25 minute.

sursă: smarandavornicu.ro

 
De-a v-ați ascunselea cu soarele, la ”E vremea ta!”

De-a v-ați ascunselea cu soarele, la ”E vremea ta!”

publicat: Miercuri, 05 Februarie 2025

Ce se întâmplă cu calota de gheață din Groenlanda, care este situația după activitatea seismică intensă din Marea Egee, pentru ce este faimos ...

„A descifra esenţa unui loc este o experienţă polivalentă”

La 10 ani de „Cap compas”, Elena Dinu ne vorbeşte cu pasiune despre descoperirea lumii şi bucuria de a împărtăşi cu telespectatorii experienţele ...

De ce ne plac atât de mult reality show-urile? Anatomia unei fascinații

Sunt pretutindeni, ca aerul. Gonim spre casă pentru ele. Ne hipnotizează, ne asediază gândurile. Emisiunile de reality tv au devenit poate cel ...