loader
Foto

Galerie foto

„Brâncuşi în spaţiul parizian”

Continuăm campania „Brâncuşi, sculptorul luminii”, iar în această vineri, 11 martie, s-a difuzat documentarul din 1996, realizat de Ruxandra Garofeanu şi Constantin Chelba: „Brâncuşi în spaţiul parizian”. De la ora 19:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Într-un text din 1929, Benjamin Fondaine scria despre Brâncuşi: „Încă un pas şi va ieşi din secol, şi va ieşi din cerc”. Niciun artist din secolul al XX-lea nu a făcut din atelier o „operă”. Brâncuşi urmărea un scenariu care domina ordinea atelierului, muta mereu obiectele pentru a-şi impresiona vizitatorii. Era un „work in progress” cum ar spune artiştii de astăzi care vehiculează cu conceptele artei contemporane.

Dar Brâncuşi era dincolo de experienţa modernă, de atelierul deschis, uzual astăzi peste tot în lume ca modalitate de expunere şi de înţelegere a artei. Brâncuşi trece de la o simplă nostalgie, la o asumare activă a unei noi atitudini. El afirmă că artistul trebuie să treacă dincolo de convenţii ca să se întâlnească cu ARTA şi oamenii.

După reamplasarea atelierului lui Brâncuşi din Rue Impasse Ronsin, la Centrul Georges Pompidou din Paris, statul francez a organizat în 1995, în cel mai cunoscut centru de artă contemporană europeană, prima mare expoziţie personală postumă a lui Constantin Brâncuşi. Ruxandra Garofeanu şi Dan Hăulică au refăcut parcursul parizian al sculptorului, de la începuturile şederii sale în capitala Franţei, până la sfârşitul vieţii acestuia.

O producţie TVR 1, 1996

Un film de Ruxandra Garofeanu şi Constantin Chelba

Comentariul: Ruxandra Garofeanu, istoric de artă

 

***

Campania „Brâncuşi, sculptorul luminii”

Din 19 februarie, Televiziunea Română marchează împlinirea a 140 de ani de la naşterea sculptorului printr-o serie de producţii-eveniment. Timp de o lună, telespectatorii vor putea urmări diferite documentare, reportaje şi materiale de arhivă despre viaţa şi lucrările „sculptorului luminii”.

Mai multe detalii aici.

Logo

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...