loader
Foto

Galerie foto

Blestemul de-a lungul secolelor, evoluţia farmaciei în Transilvania şi Banat, cinecluburile din vestul României. Din 10 octombrie, sezon nou „Istorii ascunse”, la TVR 1

Poveşti captivante ne aduce din nou Cristina Băican în noul sezon „Istorii ascunse”, la TVR 1.  Mergem pe firul istoriei și descoperim lucruri nemaiauzite - joia, de la 23.30, la TVR 1. În prima ediţie, pe 10 octombrie, despre începuturile farmaciei în Transilvania și Banat.

 

Noul sezon al emisiunii cu ajutorul căreia pătrundem în misterele și legendele vehiculate din vremuri străvechi în spații bine delimitate din România începe din 10 octombrie, la TVR 1. Ghid ne este tot jurnalista TVR Timişoara Cristina Băican, care ne va surprinde cu noi „Istorii ascunse”.  Din toamna aceasta, „Istoriile ascunse” sunt la TVR 1 în fiecare joi, de la ora 23.30.

(w882)

(w882)

(w882)

„E un sezon în care glisăm prin epoci, din dorința de a afla povești captivante. Încercăm să înțelegem cum s-a metamorfozat blestemul de-a lungul secolelor, dar și de ce, în secolele anterioare, anumite cărți erau «legate» cu blesteme. Vizităm biserici din Oltenia, cu arhitectură și legende impresionante, iar în Transilvania și Banat, mergem pe firul istoriei ca să descoperim câteva dintre elementele cheie care stau la baza evoluției farmaciei în cele două regiuni. Preț de un episod, poposim în epoca comunistă, ca să ascultăm istorii despre cinecluburile din vestul Românei, iar apoi călătorim în Antichitate și aflăm poveștile din capitala lui Decebal de la Sarmizegetusa Regia, dar și istoriile unui castru roman impresionant, cel de la Apulum”, ne dezvăluie Cristina Băican, realizatoarea seriei „Istorii ascunse” de la TVR 1.

(w882)

Am fost curioşi să aflăm mai multe despre căutările de „Istorii ascunse” ale Cristinei Băican şi iată ce ne-a povestit:

1. Cât de ascunse sunt istoriile pe care ni le aduci în acest nou sezon, Cristina?

C. B.: Unele sunt ascunse la vedere, iar după altele am căutat adânc prin arhive. Cred că, indiferent de vârstă, e important să ne păstrăm curiozitatea şi să ne dorim să descoperim poveștile din jurul nostru. Unele dintre istoriile acestui sezon sunt vechi de când lumea, altele au stat la baza unor întâmplări captivante, iar unele sunt chiar din perioada regimului Ceaușescu. Cumva, dorința de cunoaștere ne-a ajutat să călătorim pe firul istoriei, prin epoci diferite.

2. Pe unde ai scotocit după ele? De unde ai pornit?

C.B.: Dacă ești suficient de atent, în cotidanul fiecăruia dintre noi există povești care abia așteaptă să fie găsite, exploatate, întoarse pe toate părțile. Alteori, chiar dacă prinzi un fir fin al vreunei istorii, povestea se lasă cu greu descoperită. De exemplu, un anost proces verbal dintr-o arhivă poate conține informații unice despre un proces; așa am aflat o poveste din 1728, cea a presupusei vrăjitoare din Ezeriș, Caraș-Severin, unul dintre episoadele sezoanelor trecute. Sezonul acesta, preț de două episode, împreună cu istorici, teologi și cercetători, explorăm „lumea blestemelui”, având ca punct de plecare puterea cuvântului, puterea pe care noi, în anumite situații, o putem imprima unui cuvânt. Și am plecat în această călătorie de la o sintagmă care mi-a părut mereu captivantă: „La început era Cuvântul…“

3. Ce e cel mai intersant/dificil în pregătirea „Istoriilor ascunse?“ – găsirea subiectului, filmările sau...

C.B.: Emisiunea tratează subiecte dintr-o gamă destul de largă de tematici, episoadele nu sunt asemănătoare, pentru că întâmplările sau poveștile sunt din secole diferite, așa că pot spune că fiecare episod vine cu un anumit set de provocări. Da, uneori se întâmplă ca filmarea să fie solicitantă, alteori documentarea sau chiar post-producția. Însă, indiferent de situație, verificarea poveștilor, a informației este esențială și extrem de importantă. Cu această ocazie am cunoscut istorici și cercetători tineri specializați pe tematici destul de nișate și de complicate, oameni pe care ți-e drag să îi asculți.

 

(w882)

Începuturile farmaciei în Transilvania şi Banat, în primul episod „Istorii ascunse”

În 1460, în Cronica lui Sigerius, apare o primă mențiune ce face referire la una dintre farmaciile mobile ale Transilvaniei. Ceva mai bine de 30 de ani mai târziu de la acel moment, o chitanță aflată azi în arhivele Sibiului confirma existența unei prime farmacii în oraș. Tot aici, între 1777 și 1779, în inima Transilvaniei, specialiștii sunt de părere că Samuel Hanneman a formulat primele idei ce aveau să devină mai târziu principiile homeopatiei.

(w882)

(w500)

În primii ani de după cucerirea Banatului de către austrieci, farmaciștii nu aveau încă dreptul să prepare medicamente. Cele mai multe remedii erau comandate la Viena sau la Pesta. Apoi, lucrurile se schimbă. În zona de munte a Banatului, la Oravița, în județul Caraș-Severin, la mijlocul anilor 1700 este înființată prima farmacie montanistică de pe teritoriul actual al României. Dar întreaga poveste despre începuturile farmaciei în Transilvania şi Banat o vom afla joi, 10 octombrie, de la ora 23.30, la TVR 1.

(w500)

credit foto: Cristina Băican, Marius Danci

Cameramani: Rafael Vasilcin, Olimpiu Vuia, Marius Danci

Montaj: Călin Constantin

Realizator: Cristina Băican

Logo

 
Anul Nou începe cu stil! Concertul de Anul Nou 2025 al Filarmonicii din Viena, în direct la TVR 1

Ca de obicei, în prima zi a noului an, Concertul de Anul Nou de la Viena este transmis în direct de principalul post al Televizounii Române. Ne ...

Andra Soceanu: „Cel mai frumos Crăciun... m-am bucurat că eram cu toții acasă!”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

De Sărbători, la TVR SPORT

De Sărbători, la TVR SPORT

publicat: Miercuri, 25 Decembrie 2024

Cele mai spectaculoase momente de la Jocurile Olimpice, turneele finale ale Cupei Mondiale la fotbal sau ale Universiadei din 1981 se văd, în ...