loader
Foto

Galerie foto

Blajul din 7 perspective

RECOMANDARI

7 reportaje, realizate timp de 140 de zile înainte de vizita Papei Francisc, prezintă Blajul din 7 perspective. Din 30 mai în 5 iunie, pe TVR3, la ora 22:50 și la 22:30 în week-end, sau la TVR Internațional, din 2 în 5 iunie, la ora 17:00.

 

Câte limbi se vorbesc în Blaj, de ce scriem în română cu litere latine, unde se află prima grădină botanică școlară din Europa, cum faci o pâine cu maia sau păpuși din pănuși, cum câștigi un concurs de robotică sau devii campioana României la volei feminin, dar și răspunsul la nenumărate alte întrebări, aflați într-o serie de 7 reportaje despre Blaj, acest mic oraș ardelenesc, care pare o Mică Vienă și e totodată cunoscut ca Mica Romă.

Urmărind Blajminute – 7 perspective, din 30 mai în 5 iunie, pe TVR3, la ora 22:50 și la 22:30 în week-end, sau la TVR Internațional, din 2 în 5 iunie, la ora 17:00, veți înțelege, de fapt, de ce a mers Papa Francisc la Blaj.

(w882)


La trei ani după vizita Suveranului Pontif în România și beatificarea la Blaj, în 2 iunie 2019, a celor șapte episcopi martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Televiziunea Română prezintă seria de șapte reportaje despre Mica Romă, Blajminute - 7 perspective, realizată de Anca Berlogea-Boariu, regizoare și jurnalistă, în colaborare cu elevi și studenți din Blaj, printre care Daria Gizdavu și Patricia Sas, acum absolvente ale Facultății de Televiziune și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj și Veronica Isailă, absolventă a Facultății de Litere, Secția limba latină-engleză, tot UBB, Cluj, gazde și co-realizatoare ale mai multor povești de un minut.

(w882) F

Reportajele s-au născut de fapt minut cu minut, zi după zi, din filme postate zilnic pe Facebook, în perioada 14 ianuarie-2 iunie 2019 și prezintă Blajul din 7 perspective: a poveștilor de familie, a școlii, a vieții din oraș, a istoriei trăite, a oamenilor implicați în proiecte de caritate sau de economie sustenabilă, a împrejurimilor și, nu în ultimul rând, a episcopilor de ieri și de astăzi ai Bisericii Române Unite cu Roma, greco-catolică, interzisă în perioada comunistă. Printre aceștia se numără șapte episcopi care au murit în detenție, între 1950-1970, declarați martiri pentru credință: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Sărbătoarea lor este în 2 iunie, iar anul acesta va fi celebrată duminică, 5 iunie.

(w882)


Proiectul a fost realizat în colaborare cu Signis România și Arhiepiscopia Majoră de Alba Iulia și Făgăraș.

(w882)

 
TVR readuce magia Festivalului George Enescu

TVR readuce magia Festivalului George Enescu

publicat: Marţi, 21 Ianuarie 2025

Televiziunea Publică va fi coproducător al Festivalului Internațional George Enescu, continuând astfel tradiția de a promova cel mai important ...

Care sunt semnele care arată că un copil este victima hărțuirii și ce pot face părinții

Un copil victimă a hărțuirii se va lupta cu sentimentele de vină și rușine, va ajunge să fie foarte retras, să refuze mâncarea și să aibă ...

Interviu-eveniment la TVR Cultural cu remarcabilul tenor Plácido Domingo

Artistul cu o prodigioasă carieră artistică neîntreruptă de peste o jumătate de secol a acordat un interviu în exclusivitate Televiziunii ...