loader
Foto

Galerie foto

Băileștiul de-atunci și de-acum

Primele descoperiri arheologice din vatra Băileștilor, dovedesc locuirea actualului oraș încă din perioada anilor 680 – 1025. Urmează o incursiune în istoria Băileștiului, în care descoperim locuri, oameni și viața pe care o trăiesc.

 

(w882) Băilești

Principala ocupație a vechilor locuitori de pe aceste meleaguri, încă din Epoca Pietrei, a fost agricultura. Cultivând cereale și crescând animale, băileștenii au trăit, au făcut copii, și-au dus viața mai departe, fericiți sau nu, până când, în plin comunism, prin anii 1970, Televiziunea Română a realizat un reportaj din orașul lor.

(w882) Băilești

În vechea așezare din Câmpia Olteniei, se anunța construirea unui nou obiectiv al industriei electrotehnice, o fabrică de celule electrice și prefabricate. Noua unitate se aștepta să producă anual 5000 de bucăți celule, posturi de transformare, bare capsulate, acestea din urmă, realizate pentru prima dată la noi în țară.

(w882) Băilești

Nu știm precis ce sunt barele capsulate, dar știm sigur că, din punct de vedere al drepturilor civile și politice, nu există nicio comparație între România comunistă de-atunci, cu tot cu barele ei capsulate, și România de-acum.

Este exact diferența dintre o lume fără drepturi și una în care drepturile sunt recunoscute și respectate, cel puțin la un nivel rezonabil.

Barele capsulate din Băilești și Amza Pellea, au însemnat un fel de marcă înregistrată a Băileștiului, chiar din acele vremuri.

(w882) Băilești

O jumătate de secol mai târziu, Televiziunea Română se întoarce la Băilești, ca să vadă cum s-au descurcat oamenii cu comunismul, cu democrația, cum și-au continuat viața, în general.

Acum îl cunoaștem pe stră-strănepotul celebrului actor Amza Pellea, într-un târg de vechituri din oraș.

(w882) Băilești

(w882) Băilești

Următoare oprire este la Casa Memorială Amza Pellea. Imobilul, în care marele actor a crescut și s-a format pentru viață, are acum o altă înfățișare. A fost renovat și primește vizitatori din toată țara.

(w882) Băilești

Aflăm de la Ovidiu Săpăceanu, curator Casa Memorială Amza Pellea, că Nea Mărin, celebrul oltean cu faimoasa paporniță cu praz, care-și începea fiecare monolog cu Mă, fraților..., Veta și Sucă, soția și nepotul lui Nea Mărin, personaje din scheciurile lui Amza, au fost reali, oameni care au trăit în Băilești. Personajul Nea Mărin a fost inspirat de un unchi de-al marelui actor.

(w882) Băilești

***

Urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Istorii de bun gust”, miercuri, 11 decembrie, de la ora 01:00, la TVR Internațional.

 

Prezintă: Camelia Moise

Producător: Dana Ștefănescu

Credit foto: capturi din emisiune

 

Logo

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...

După 35 de ani: Pre-textele Revoluției, Cântecele Libertății

Duminică, 22 decembrie, urmăriți la TVR Cultural, de la ora 23, o ediție specială Remix despre muzică și protest.