loader
Foto

Galerie foto

„Autobuzul morții” sau despre cel mai grav accident rutier din perioada comunistă

RECOMANDARI

Un autobuz vechi și supra-aglomerat, răsturnat într-o mlaștină, sub un pod de la intrarea în Botoșani. În 1980, au murit acolo aproximativ 50 de oameni. Raluca Rogojină ne-a dezvăluit întreaga istorie la „Adevăruri despre trecut”. TVR 1, 14.06, de la 22.50.

 

Se împlinesc 42 de ani de la tragicul eveniment. La 29 iunie 1980 a avut loc cel mai grav accident rutier petrecut în România în perioada comunistă. Un autobuz vechi și supra-aglomerat s-a răsturnat într-o mlaștină, sub un pod de la intrarea în Botoșani. Într-o zbatere teribilă pentru viață, trăgându-se unul pe altul pentru a răzbi să iasă la suprafață, de la 9 metri adâncime, au murit acolo aproximativ 50 de oameni.

Accidentul s-a produs la orele 14.30, iar până seara, morții au fost cărați la Botoșani cu o basculantă și cu ce s-a mai găsit prin zonă, spălați cu furtunul și pregătiți pentru identificare. Mlaștina de 9 metri a fost astupată complet și toate urmele accidentului șterse”, reaminteşte faptele Raluca Rogojină, realizatoarea episodului „Autobuzul morţii”, din cadrul seriei documentare „Adevăruri despre trecut”.

(w882)

Dosarul celui mai grav accident rutier din perioada comunistă a fost topit. Autoritățile au distrus toate documentele, fotografiile, declarațiile de martori, expertizele şi rezultatele cercetărilor penale efectuate atunci.

(w882)

După 42 de ani de la producerea evenimentului, nici măcar cei implicați în anchetă nu cunosc soluția dată în acest dosar. În slujba aflării unor răspunsuri, realizatoarea episodului „Autobuzul morţii” şi producătoarea seriei, Raluca Rogojină a intervievat supraviețuitori, martori, salvatori și anchetatori ai cazului despre care nimeni nu a vorbit vreme de patru decenii. Ce a rezultat vom putea vedea la „Adevăruri despre trecut”, marţi, 14 iunie, de la ora 22.50, la TVR 1.

(w882)

Emisiunea care, de peste 8 ani, ne aduce noi subiecte și mărturii în premieră despre ceea ce a înseamnat viața noastră în comunism continuă la TVR 1. „Epoca Brejnev” (cel mai longeviv lider sovietic după Stalin) și „făurirea omului sovietic”; „Femei în securitate”; „Vagoane Arad - uzina de valută a lui Ceaușescu”; cel mai ambițios proiect ceaușist de dezvoltare din anii industrializării forțate: producerea energiei atomice în România; fabrica de bucurii „Arădeanca”; unul dintre cele mai bine păzite secrete ale României din perioada comunistă - fabricarea apei grele; „Trabant - mon amour” - sunt doar câteva dintre episoadele pe care echipa coordonată de Raluca Rogojină le-a pregătit la „Adevăruri despre trecut”, sezonul 13. Figură legendară a literaturii române din anii ’50, Nicolae Labiș a rămas în memoria contemporanilor drept un răzvratit atins de geniu. Tot în noul sezon „Adevăruri despre trecut”, realizatorii refac filmul vieții și morții acestui poet damnat, un exilat al lumii în care a trăit.

Realizator şi producător - Raluca Rogojină

 
”Țara Vinului”, un ghid prețios al viniviticultorilor

Circuitul european ”Drumul vinului” se continuă cu ”Țara Vinului”, asociație creată în Transilvania, în județul Alba, în 2007, în sprijinul ...

Orașul Măcin, o comoară dobrogeană

Orașul Măcin, o comoară dobrogeană

publicat: Joi, 06 Februarie 2025

Se spune că Măcinul și-ar trage numele de la vechea cetate Vicina, despre care vorbeau profesorii Iorga și Pârvan. În Evul Mediu, așezarea a ...

Spectacolul Festivalului Sanremo, în direct la TVR

Spectacolul Festivalului Sanremo, în direct la TVR

publicat: Joi, 06 Februarie 2025

Televiziunea Română difuzează, începând din 11 februarie, ediția aniversară a Festivalului de la Sanremo!