loader
Foto

Asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene. Provocări și incertitudini

RECOMANDARI

Recent, SA Moldovagaz a anunțat continuarea colaborării cu compania elvețiană MET Group, având un management maghiar, pentru furnizarea de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului.

 

Anunțul a stârnit o serie de reacții în contextul politic și economic complex al regiunii, unde accesul la resursele energetice rămâne un subiect aflat sub influența factorilor externi.

În ciuda promisiunilor liderului administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care afirmă că regiunea secesionistă va dispune de gaze începând cu 15 martie, sursele TVR Moldova sugerează că asigurarea necesarului de gaze pentru întreaga lună martie rămâne incertă. Această incertitudine reflectă nu doar vulnerabilitatea infrastructurii energetice locale, ci și relațiile geopolitice fragile din zonă.

De asemenea, este notabil faptul că scopul livrării de gaze de către MET Group în regiunea transnistreană a fost determinat de solicitarea Rusiei, conform ministrului maghiar de Externe, Peter Szijjarto. Această intervenție subliniază influența pe care Rusia o exercită asupra dinamicii energetice din Europa de Est, în special în zonele cu statut disputat.

Cooperarea între SA Moldovagaz și MET Group evidențiază nu doar nevoile energetice presante ale regiunii, dar și complexitatea interacțiunilor politice care stau la baza acestei colaborări. Provocările legate de livrările de gaz subliniază necesitatea unei strategii eficiente de securitate energetică, atât pentru malul stâng al Nistrului, cât și pentru întreaga Republică Moldova.

 
 Puțini români aleg să își asume dublul rol de student și angajat

România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de studenți care lucrează în timpul facultății, conform datelor Eurostat.

Words move worlds – România la Târgul de carte de la Leipzig 2025

Sau de ce felul în are România se prezintă la târgurile de carte contează mai mult decât ar putea părea la prima vedere

EXCLUSIV. Dreptate pentru Leonard Zăicescu, supraviețuitor al Holocaustului, la 98 de ani. Parchetul General atacă în instanță deciziile de achitare ale criminalilor de război, pentru care România a fost condamnată la CEDO

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va ataca în instanță deciziile prin care au fost achitați doi criminali de război, în ...