Sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 17:00, TVR Cultural va difuza în cel de-al patrulea episod „Deceniul ascuns” o întâlnire cu artistul vizual Vasile-Pop Negreșteanu.
Serialul documentar „Deceniul ascuns” continuă cu o nouă ediție în care îl vom întâlni pe artistul vizual Vasile-Pop Negreșteanu, absolvent al secției Monumentală a Universității de Arte din București, în 1981.
A lucrat ca pictor restaurator la Palatul Cotroceni până în 1988, timp în care a primit comenzi de picturi omagiale din partea Consiliului Culturii, a UGSR și a altor instituții socialiste. Tablourile în care îl portretiza pe Ceaușescu au dimensiuni mari și pot fi găsite, azi, în colecțiile Muzeului Național de Artă Contemporană.
Vasile-Pop Negreșteanu ne povestește cum decurgea relația artistului oficial cu reprezentanții Uniunii Artiștilor Plastici, dar și ai Securității, într-o încrengătură complexă de relații cu eșaloanele superioare ale puterii politice.
În cea de-a doua parte a întâlnirii, artistul va vorbi și despre un proiect secret de pictură semi-oficială, susținut de importantul critic Mihai Drișcu, prin care dorea să reinterpreteze în mod subversiv canoanele realismului socialist, folosite în majoritatea lucrărilor sale omagiale. După evenimentele din decembrie 1989, expoziția nu a mai avut loc, dar schițele și unele dintre lucrările finisate din acest proiect s-au păstrat.