loader
Foto

Galerie foto

Arta de a trăi prin cântecele populare: Ileana Domuța Mastan

Îndrăgita artista este o voce emblematică a folclorului românesc, cunoscută pentru interpretările sale și legătura profundă cu tradițiile zonei Sălajului.

 

Născută și crescută în lumea satului, aproape de râul Someș, Ileana Domuța Mastan  a moștenit dragostea pentru muzică din familie, transformând această pasiune într-o carieră de succes.

Prima sa apariție la Televiziunea Română a avut loc în 1969, eveniment care i-a deschis porțile către scena națională.

În același an, a participat la prima ediție a Festivalului „Maria Tănase”, unde a câștigat Premiul special al juriului. Acest premiu a reprezentat rampa de lansare pentru cariera sa în folclor, aducându-i recunoașterea meritată.

De-a lungul carierei, s-a remarcat prin discreție, simplitate și autenticitate, calități care au definit-o mereu.

A participat la numeroase concursuri, inclusiv cele din cadrul „Cântarea României”. În 1970, a devenit cântăreață profesionistă și s-a alăturat orchestrei de muzică populară „Meseșul”, afiliată Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău. Colaborarea cu această orchestră a consolidat poziția sa de artistă consacrată în muzica populară.

Ileana Domuța Mastan este o prezență pe scena folclorică cu adevărat iubită de public, iar interpretările sale aduc în prim-plan frumusețea cântecelor din zona Sălajului.

A avut colaborări frecvente cu Televiziunea Română, fiind invitată în emisiuni de mare succes, cum ar fi „Tezaur Folcloric” și „Cântec și Poveste”.

Artista descrie legătura sa cu muzica astfel: „Am reușit să fac din cântec prietenul cel mai apropiat sufletului meu. El, cântecul, m-a însoțit în cele mai grele încercări ale vieții și pentru asta le aduc mulțumire străbunilor mei, creatori care au știut să așeze în cântec trăirile lor, pentru că iată, an de an, sunt oameni care se regăsesc în vers și melodie, în mesajul transmis.”

Cu ocazia aniversării zilei sale de naștere, TVR Folclor îi aduce un omagiu călduros pentru tot ce dăruiește publicului.

Îi urăm multă sănătate, bucurii alături de cei dragi și inspirație neîncetată pentru cântece care aduc mereu bucurie în suflet!

 

 

 

 

Logo

 
Lupus Dacus, un grup profesionist de muzică tradițională și medievală / VIDEO

Promotoare a muzicii trad i ționale și medievale, a istoriei și artei medievale, cu peste 750 de concerte în țară și în străinătate, Lupus ...

Campania Televiziunii Române „Împreună facem bine!”, în emisiunea „Prim plan”

Joi, 3 octombrie, de la ora 21:00, Ştefan Onică şi Roxana Zamfirescu vor dezbate alături de invitaţi bilanţul final al campaniei umanitare ...

Muzica internaţională şi tinerii interpreți, pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...