loader
Foto

Argintăria familiei: sfaturi şi reguli

RECOMANDARI

Obiecte vechi şi pline de valoare, sfeşnicele sau tacâmurile din argint sunt decoraţiunile perfecte, când vine vorba despre o masă festivă sau de un decor sofisticat. Dar cum nu vrem ca argintăria bunicii să-şi arate vârsta sau, şi mai rău, defectele, e bine să ne ocupăm în mod constant de curăţarea şi întreţinerea ei.

 

Se ştie că expunerea argintului la aer provoacă înnegrirea acestuia, astfel încât simplul risc va deveni motivaţie pentru a curăţa obiectele atent şi corespunzător.

Prevenţia şi curăţarea sunt două procese diferite, dar unul vine în continuarea celuilalt pentru un rezultat optim.

Prevenţia, în cazul argintului, este destul de simplă şi include evitarea contactului între argint şi cauciuc sau anumite feluri de mâncare şi ingrediente (măsline, ouă, spanac, ceapa, oţet, suc de lămâie), suc de fructe şi fructe în general, roşii, muştar, sosuri de salată sau sare) din cauza efectului coroziv pe care acestea îl au asupra metalului. După fiecare întrebuinţare, obiectele trebuie spălate imediat (cu detergent de vase care nu contine lămâie) şi şterse bine.

(w882) sfesnic_sh

Credit foto: Shutterstock

Odată curăţate, obiectele din argint ar trebui expuse cât mai puţin la aer. Şi nu din cauza aerului în general, ci a sulfiţilor de hidrogen din aer. Rezultă acea „patină” închisă la culoare, care pătează obiectele din argint doar în straturile superficiale şi are, de fapt, un rol de protecţie al acestora.

Pentru a evita apariţia ei, este recomandată depozitarea lor în pungi de hârtie (dar nu în hârtie de ziar – cerneala tipografică este acidă!), din material textil sau din plastic, alături de conservanţi speciali (un exemplu ar fi cărbunele) sau în cutii special concepute în acest scop, cu locaşuri speciale pentru fiecare obiect.

(w882) tacamuri a

Credit foto: Shutterstock

În cazul în care obiectele de argintărie sunt expuse într-o vitrină, pentru a le păstra luciul, foloseşte câteva benzi speciale, care abosorb umiditatea sau ceruieşte respectivele piese cu ceară specială, cu ceară de mobilă care nu conţine lămâie şi alte substanţe acide.

În ceea ce priveşte curăţarea, găseşti aici mai multe metode de a readuce strălucirea argintăriei tale:

  • Bicarbonatul de sodiu: prepară un amestec de bicarbonat cu apă pe care să-l aplici pe argint. Apoi freacă şi clăteşte. Lustruieşte cu ajutorul unui şervet moale. În cazul în care vrei să înlături petele oxidate şi înnegrite, poţi pune praful pe un şervet umed, cu care să freci argintul până când acesta revine la culoarea originală. Nu uita să clăteşti şi să usuci bine.
  • Folie de aluminiu, praf de copt şi sare. Într-o tigaie tapietată cu folie de aluminiu toarnă apă, o linguriţă de sare şi una de praf de copt. Lasă amestecul să fiarbă şi apoi pune piesele de argint în tigaie pentru 2-3 minute. Asigură-te că apa acoperă în întregime obiectele. Clăteşte argintul, usucă-l şi lustruieşte cu ajutorul unui şervet moale. Această metodă are avantajul de a curăţa bine chiar şi cele mai complicate modele de argintărie.
  • Pasta de dinţi ajută nu doar în combaterea cariilor, ci şi în combaterea oxidării argintului. Pune pasta pe argint şi freacă cu o periuţă, până când culoarea neagră dispare. Clăteşte cu apă călduţă, nu fierbinte.
  • Poţi utiliza,desigur, şi una dintre substanţele vândute în magazinele de specialitate pentru curăţarea argintului.

***

Text de Smaranda Vornicu

***

Sursă: smarandavornicu.ro

Credit foto: Antonio Truzzi, mates, SashaMagic - Shutterstock

 

Tag-uri: argintarie
 
Cum putem duce o viaţă sănătoasă

Cum putem duce o viaţă sănătoasă

publicat: Miercuri, 05 Februarie 2025

Într-o societate în care ritmul alert și tehnologia domină viața de zi cu zi, adoptarea unui stil de viață sănătos devine o provocare, dar și o ...

Un documentar dedicat Sfântului Cuvios Cleopa de la Sihăstria, la ”Universul credinței”

Cu ocazia aniversării Centenarului Patriarhiei Române, marți, 4 februarie, am asistat la proclamarea generală a canonizării a 16 duhovnici și ...

Incredibila poveste de viaţă a doi foşti inamici, deveniţi fraţi de sânge pe viaţă. Documentarul „Duşmanul meu, fratele meu”, în premieră la TVR 1

Un iranian i-a salvat viaţa unui irakian în timpul Primului Război din Golf şi au devenit fraţi de sânge pe viaţă. Se reîntâlnesc din ...