loader

Ansambluri emblemă ale folclorului românesc, la Festivalul „Ioan Macrea” | VIDEO

RECOMANDARI

Iuliana Tudor v-a fost din nou gazdă, alături de Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” şi Ansamblul Profesionist „Banatul”, pe 16 februarie, de la ora 21.10, la TVR 1, TVR 1 HD și pe TVR+.

 

Cea de-a cincea parte a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea” ne-a purtat peste munţi, de unde vin membrii Ansamblurilor „Dor Transilvan” şi „Banatul”, precum şi alţi artişti apreciaţi de public.

Concertul prezentat de Iuliana Tudor a fost difuzat duminică, 16 februarie, de la ora 21.10, la TVR 1.

Înfiinţat în urmă cu 25 de ani, Ansamblul „Dor Transilvan” este unul dintre cele mai valoroase ansambluri folclorice din judeţul Cluj. Cu o medie anuală de şase participări în festivaluri internaţionale, Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” face parte dintre cei mai activi promotori ai culturii tradiţionale româneşti în străinătate, primind din partea Primăriei Cluj-Napoca titlul de „ansamblu european”. Laureat cu premiul „Oscar pentru folclor” la festivalul mondial „Castello di Gorizia”, din Italia, Ansamblul „Dor Transilvan” este considerat un adevărat „ambasador cultural al Clujului”. Ansamblul are în componenţa sa tineri dansatori, instrumentişti şi interpreţi ai cântecului popular. Repertoriul ansamblului este compus din 20 de jocuri populare sau suite dintre cele mai frumoase şi reprezentative zone folclorice ale Transilvaniei, dar şi o suită de jocuri moldoveneşti şi celebrul „Căluş” oltenesc. Coregrafia dansurilor poartă amprenta valorosului coregraf Florin Ciobanu.

(w882) Dor Transi

Programul prezentat la ediţia a XXI-a a Festivalului „Ioan Macrea” cuprinde „Suita de jocuri din Boju”, judeţul Cluj, „Suita de dansuri de pe Someş”, judeţul Cluj, „Jocuri din Cîmpia Transilvaniei”, judeţul Cluj, „Suita orchestrală - Joc ciobănesc din Năsăud” şi „Suita de jocuri din Bihor”, iar recitalurile sunt susţinute de Aurora şi Săndel Mihai, Adriana Irimies, respectiv Aurel Tămaş.

Ansamblul Profesionist „Banatul” a fost înfiinţat în 1970. Este singurul ansamblul profesionist din judeţul Timiş care are orchestră proprie şi dansatori profesionişti. A câştigat de trei ori Concursul Naţional al Ansamblurilor Folclorice Profesioniste din România. Orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul” este coordonată de către tânărul dirijor Sebastian Roşca, iar coregrafia ansamblului poartă semnătura cuplului Brânduşa şi Nicolae Stănescu, un adevărat brand al Banatului în domeniul dansurilor tradiţionale.

(w882) Sebastian

Ansamblul „Banatul” a pregătit pentru întâlnirea cu publicul Festivalului „Ioan Macrea” un moment coregrafic cu jocuri de pe Valea Almăjului, deschis de doina „Cine trece acuma gealu”. Frumuseţea doinei este completată de jocurile „brâul” pe timp şi contratimp, „Brâul lui Bodea”, „Brâul lui Miţa”, brâul „La căsuţa din Poiană”, „Ardeleana” şi „Sărita”, jocul de doi pe timp şi contratimp, fiecare dintre ele cu specificul Văii Almăjului. Cel de-al doilea moment coregrafic face parte din bogăţia Banatului montan, transpusă scenic prin „Brâul Pătimaşilor”.

Pe scena festivalului urcă şi artiştii bănăţeni Liliana Laichici, Carmen Popovici Dumbravă şi Dumitru Teleagă, iar Orchestra Ansamblului „Banatul” prezintă cu o suită orchestrală.

***

Din 19 ianuarie, în fiecare duminică seară, timp de şase săptămâni, telespectatorii TVR 1 sunt invitaţi la un spectacol plin de culoare, în care artişti din diferite zone etnofolclorice ale ţării poartă mesajul cântecului şi jocului popular românesc. Aşa cum ne-a obişnuit, Iuliana Tudor este gazda celui mai mare festival dedicat ansamblurilor folclorice profesioniste, Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea”. Desfăşurată în perioada 27-29 noiembrie 2019 în Sala Polivalentă „Transilvania” din Sibiu, ediţia a XXI-a a festivalului va putea fi văzut la TVR 1 duminica seara, de la 21.10.

Organizatorii festivalului: Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii" Sibiu

 
„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...