loader
Foto

Angela Grămadă despre „Legea agenților străini” | VIDEO

În emisiunea „Impact Global” de la TVR MOLDOVA, Angela Grămadă, președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs din București, a abordat tema controversată a „Legii agenților străini”, legislație propusă de unii politicieni din Chișinău.

 

Conform opiniei exprimate de doamna Grămadă, această reglementare are potențialul de a genera beneficii substanțiale pentru lideri și regimuri autoritare, consolidându-le puterea și controlul asupra societății.
.

.
În esență, „Legea agenților străini” este adesea invocată ca o măsură de normalizare și control al influențelor externe în procesele politice interne. Cu toate acestea, un astfel de cadru legislativ poate fi folosit ca unealtă de reprimare a dizidentului și ca mecanism de delegitimare a opoziției. Prin clasificarea organizațiilor non-guvernamentale și a altor entități drept „agenți străini”, regimurile autoritare își întăresc apărarea în fața criticilor, în special din partea celor care pledează pentru transparență și democrație.

Această tendință de a apela la legi restrictive sub pretextul protecției naționale nu este un fenomen izolat. Din păcate, asistăm la o sporire a autoritarismului în multe colțuri ale lumii, iar astfel de măsuri nu fac decât să întrerupă drumurile democratice ale societății. Angela Grămadă subliniază că politicile de acest tip nu contribuie doar la deteriorarea climatului civil, ci și la consolidarea unui discurs polarizant care sfidează valorile fundamentale ale democrației.

Avem foarte multe elemente care ar trebui să ne dea de gândit și să încercăm să înțelegem că ceea ce se întâmplă în Georgia acum, într-un context diferit politic, ar putea să se întâmple și în Republica Moldova. În fond, legea de care vorbim noi astăzi, ea a pornit din Federația Rusă, dar ea a fost preluată, într-adevăr, de mai multe state post-sovietice și generează beneficii doar pentru regimurile autoritare sau regimurile care alunecă dinspre democrație spre un regim autoritar sau totalitar”, a menționat Angela Grămadă.

Astfel, este esențial ca discuțiile despre legislația referitoare la „agenții străini” să fie purtate cu o conștientizare profundă a impactului pe care acestea îl pot avea asupra libertăților civile și a sănătății democrației în regiune. O viziune echilibrată și informată poate contribui la apărarea principiilor democratice și la sprijinirea unei societăți civile robuste, capabile să reziste presiunilor totalitare.

Logo

 
Roxana Zamfirescu: „Mi-a rămas în amintire Drăgaica din vremea copilăriei mele”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

• Televiziunea Română invită publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture demersului umanitar.

Când ar trebui să mergem la doctor, dacă avem probleme cu somnul. Apneea, dușmanul tăcut din timpul nopții

Atunci când ne trezim obosiți dimineața, deși am dormit un număr suficient de ore, ori, dimpotrivă, ne luptăm frecvent cu insomniile, este ...