TVR Internaţional difuzează joi, 9 aprilie, de la ora 23.00, un documentar eveniment despre viaţa şi munca părintelui Andrei Scrima, un „ambasador” al Bisericii Ortodoxe peste hotare, susţinător al ecumenismului.
Documentarul este disponibil online pe TVR+
Iniţial, documentarul - filmat şi în Liban - a putut fi urmărit pe 24 februarie, la TVR 2.
Unul dintre cei mai importanţi teologi ai contemporaneitatii, părintele Andrei Scrima a contribuit în mod esenţial la revigorarea tradiţiei monahale răsăritene în patriarhia Antiohiei, la mănăstirea Deir el Harf din munţii Libanului în deceniile şase-opt ale veacului din urmă.
Fusese chemat la această lucrare de întâistătătorii acestei biserici şi de Mişcarea Tineretului Ortodox din ţara cedrilor. Darul său spiritual pentru monahii din Mitropolia Muntelui Liban, dar şi pentru toţi cei însetaţi de cuvântul viu al textelor biblice a fost un extraordinar Comentariu la Evanghelia după Ioan, publicat în arabă şi în română, după 2003.
În anii cât a stat în Liban, Andrei Scrima a cunoscut în profunzime mozaicul confesional şi religios din această ţară şi s-a considerat „trimis” pentru a realiza un „creuzet al noii umanităţi”, fundamentat pe dialogul fertil între oamenii diferitelor credinţe şi în care pacea, înţelegerea şi respectul pentru religia celuilat să fie normativul asumat de toată lumea.
Din nefericire, izbucnirea războiului civil libanez şi dezvoltările complexe ale geopoliticii Orientului Apropiat după Al Doilea Război Mondial, au anulat aceste deziderate ale părintelui Andrei Scrima si ale prietenilor săi din Liban, intelectuali aparţinând diferitelor denominaţiuni confesionale şi religioase de aici.
„Vara trecută (na. 2014) când am realizat filmările în Liban, situaţia se încălzise din nou la propriu. Aproximativ 800.000 de refugiaţi veniţi din Siria se aflau acolo. Şi cifra lor a crescut mereu. La începutul lunii august 2014, în localitatea Ersal, la graniţa dintre Siria şi Liban, 13 soldaţi libanezii au fost executaţi în urma unei provocări specifice noii situaţii conflictuale din zonă. Am urmărit la posturile de televiziune libaneze procesiunile lugubre şi impresionante prin tragismul lor, ale înmormântărilor efectuate după rituri creştine şi musulmane, pentru că soldaţii armatei libaneze aparţin acestor religi”, povesteşte Radu Găină, realizatorul documentartului.
Filmul „Andrei Scrima în Liban” este povestea acestor dramatice încercări de a descoperi formula potrivită pentru a salvgarda pacea şi înţelegerea într-un teritoriu disputat de urmaşii religiilor născute din trunchiul abrahamic.
„Filmând în acele zile muntele sfânt Harissa dinspre golful Jounnieh, în apropiere de Byblos am fost reţinuţi şi noi de soldati ai armatei libaneze pentru că în acea zonă erau obiective ale flotei militare din aceasta ţară. Un ofiţer libanez ne-a şters imaginile realizate în acel loc şi ni s-a recomandat să evităm filmările în spaţii deschise. Prietenul nostru Dan Stoenescu, oficial al Ambasadei Romaniei din Liban, instituţie care ne-a sprijinit în realizarea acestui documentar, ne-a precizat că a fost răul cel mai mic de care am avut parte. Era mai complicat pentru noi, dacă am fi fost reţinuţi de barajele Hezbollah sau Al Nusra. În cele din urmă am reuşit să filmăm şi exterioare cu obiective din răsăritul şi munţii Libanului, dar am evitat zona de la frontiera cu Siria”, adaugă realizatorul TVR.
După mărturia unuia dintre invitaţii acestui film, Andrei Scrima a fost extrem de afectat de experienţa hâdă a războiului civil din Liban dintre 1975-1990.Asta nu l-a împiedicat să spere că totuşi oamenii pot găsi o cale de dialog şi în cele mai ireconciliabile situaţii cu putinţă. Astăzi,când norii negri ai conflictelor şi ultimele atrocităţi generate de intoleranţă însângerează Orientul şi ne îngrozesc , sperăm totuşi că raţiunea va învinge şi că visul lui Andrei Scrima se poate implini.
„Andrei Scrima în Liban” un documentar de Radu Găina, cu sprijinul Blombank si al Ambasadei României din Liban.