loader
Foto

„Ana. Regina neîncoronată”. Un documentar în premieră la „Ora Regelui” | VIDEO

RECOMANDARI

La 7 ani de la trecerea în nefiinţă a Reginei Ana, sâmbătă, pe 29 iulie, ați putut urmări la TVR 1 (de la ora 15.30) și TVR Internațional (ora 17.00) un documentar in memoriam celei care i-a stat alături o viaţă întreagă Regelui Mihai I.

 

Se împlinesc, pe 1 august, 7 ani de când Regina Ana veghează din ceruri asupra ţării pe care a iubit-o nespus şi cu care s-a identificat adesea, chiar dacă viaţa a purtat-o pe meleaguri străine.

Pentru a-i onora memoria, echipa emisiunii „Ora Regelui” ne-a propus, pentru sâmbăta aceasta, un documentar ce evocă personalitatea Principesei Ana de Bourbon-Parma.

(w882) regele mih

Părinții Reginei Ana au fost Principele René de Bourbon Parma și Principesa Margareta a Danemarcei, iar bunicii săi au fost, pe de o parte, Principele Valdemar al Danemarcei și Principesa Marie de Orléans, iar pe de altă parte, Ducele Robert I de Parma și Infanta Maria Antonia a Portugaliei. Așadar, Regina Ana are printre strămoși atât Familia Regală de Bourbon, cât și Familia Regală de Orléans, aflate într-o acerbă rivalitate istorică.

(w882) razboi

De-a lungul vieții, Regina Ana a primit Crucea de Război a Franței, Marea Cruce a Ordinului Carol I, Marea Cruce a Ordinului Sfânta Olga și Sfânta Sofia din Grecia, Marea Cruce a Ordinului de Malta și Marea Cruce a Ordinului Coroana României.

Regina Ana a României a moștenit talentul și dragostea pentru pictură de la bunica ei, Principesa Marie de Orléans, cunoscută în epocă drept unul dintre cele mai originale talente din istoria Familiilor Regale europene.

(w882) picturile

Discreta soție a Regelui Mihai, mama Majestății Sale Margareta, și-a dedicat întreaga viață protejării României de urgia comunistă. În exil, a participat alături de Rege la toate activitățile acestuia dedicate țării. După Revoluție, a început sa ia la pas România, descoperind pământul pe care îl descrisese de atâtea ori omul careia i-a fost devotată, Regele Mihai.

Ana, prea puțin cunoscută, dar iubită de toţi cei care au avut șansa să o înțeleagă, a fost soldatul cauzelor drepte. Ar fi putut fi regina de drept a României, într-o istorie alternativă.

Nimic nu a împiedicat-o însă să onoreze țară căreia i s-a dedicat la fel ca o regină încoronată. În amintirea sa, Televiziunea Română v-a prezentat, pe 29 iulie, documentarul „Ana. Regina neîncoronată”.

(w882) Regina Ana

„Consider că sunt foarte norocoasă! Fiind alături de omul iubit, simt că trebuie să fac mai mult pentru el şi pentru visele lui. Dumnezeu mi‑a dat omul vieţii mele, aici nu încape niciun dubiu! Viaţa a fost generoasă cu mine, mi‑a dat enorm de mult”, mărturisea Regina Ana.

Nu o dată şi-a arătat regretul de a nu fi petrecut destul timp în ţară: „Aş vrea să fac mai mult pentru România, dar nu numai din datorie, ci şi dintr‑un sentiment de identitate, prin ceea ce sunt eu ca om, ca destin. Aş vrea să fiu mai mult în România. Aş vrea să cunosc mai mult. Ceea ce mă supără nu este timpul care trece, ci faptul că nu pot să aprofundez raportul dintre mine şi ţara al cărei nume îl port.”

„De fiecare dată când am descoperit un loc, mi s-a părut cunoscut, fiindcă vedeam cu ochii ceea ce văzusem cu spiritul, ascultându-l pe Rege. Deodată spuneam: El mi-a vorbit despre asta! Mi-a arătat o poză despre asta! Nu putem pune graniţe sufletului, este imposibil. Nu putem opri iubirea şi nici datoria”, mai spunea Regina Ana.

(w882) regele mih

„Ora Regelui” se vede la TVR 1 – sâmbătă, 29 iulie, ora 15.30, iar la TVR Internațional, în aceeaşi zi, de la ora 17.00. TVR MOLDOVA difuzează ediţia joi, 3 august, ora 16.00.

 

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Bogdan Șerban-Iancu

 

credit foto: romaniaregala.ro

 

 

 
Octavian Fülöp, supraviețuitor al Holocaustului: Să luptăm pentru libertate. Fără libertate, nu există democrație

„Am stat opt luni, 240 de zile, la umbra crematoriilor și a camerelor de gazare. Am trecut prin toate ororile posibile. Eu nu pot explica ce a ...

”Aventura urbană” în orașul-evantai de la malul Dunării

Redescoperim Brăila, orașul-port unde s-au născut Panait Istrati, Nae Ionescu, Mihail Sebastian. Călătoria este un prilej perfect pentru o ...

Simţim în inimi „Cântecul numelor uitate”. Un film emoţionat despre prietenie peste timp, la TVR 1

Pe 27 ianuarie, Ziua Mondială a Comemorării Holocaustului, TVR 1 difuzează în premieră o poveste emoţionantă despre prietenie, care traversează ...