loader

Amza Pellea şi Ion Besoiu, la „Duminica filmului românesc”

RECOMANDARI

Am încheiat luna ianuarie cu două lungmetraje clasice, în care ne-am întâlnit cu mari actori ai cinematografiei româneşti. Duminică, 31 ianuarie, aţi urmărit la TVR 2 „Osânda” lui Sergiu Nicolaescu şi „Fructe de pădure” a lui Alexandru Tatos.

 

Osânda (ora 20:10)

Ecranizare după romanul „Velerim si Veler Doamne" de Victor Ion Popa, lungmetrajul regizat de Sergiu Nicolaescu spune povestea fostului deţinut Manolache Preda. Condamnat la 10 ani de ocnă, după răscoala din 1907 şi după câţiva ani petrecuţi pe front, Manolache Preda se întoarce în satul său natal. Soţia l-a părăsit şi i-a vândut pământul, iar autorităţile îl privesc cu ostilitate, sătenii cu suspiciune şi copiii se ascund de el. Pentru a duce o viaţă normală, Manolache se angajează la boierul Leon, dar când acesta e omorât de doi ţărani revoltaţi, vina cade pe fostul ocnaş.

Filmul a avut premiera în iulie 1976, la Constanţa şi s-a bucurat de numeroase premii din partea breslei cinematografice. Asociația Cineaștilor din România (ACIN) i-a acordat Marele Premiu, Amza Pellea a obținut Premiul pentru interpretare masculină, (ex-aequo cu Victor Rebengiuc pentru interpretarea rolului titular din Tănase Scatiu), iar editoarea Margareta Anescu a primit Premiul pentru montaj.

În plus, lungmetrajul a câştigat premiul pentru regie şi montaj la Festivalul de Film de la Cracovia din 1976 şi a fost propunerea României pentru cel mai bun film străin în 1977, dar nu a fost acceptat în competiție.

Alături de Amza Pellea, în „Osânda” ne mai întâlnim cu Ernest Maftei,  Gheorghe Dinică, Ioana Pavelescu,  Sergiu Nicolaescu, Emmerich Schäffer,  Mihai Mereuță sau Aimée Iacobescu.

Fructe de pădure (ora 22:10)

Într-un sat din creierii munţilor, Amalia, fiica unui tăietor de lemne, văduv şi cu mulţi copii, se îndrăgosteşte de un soldat în termen şi cedează avansurilor lui. Tânărul iresponsabil, pentru care Amalia n-a fost decât un interludiu, refuză să recunoască pruncul ce se va naşte. Amalia hotărăşte să-l crească singură şi nu tocmai, pentru că, în final, acceptă căsătoria cu un bărbat pe care nu-l iubeşte.

Regizat de Alexandru Tatos (Mere roşii, Un august în flăcări, Secvenţe),  acesta este „filmul visurilor spulberate, al compromisurilor pe care le facem uneori cu viața, al forței și frumuseții morale, care-ți dau puterea să te ridici, chiar și atunci când pari iremediabil căzut, dar și al răului pe care-l putem face din ușurință și inconștiență, schimbând cursul unui destin”. (Alexandru Tatos, Almanah Cinema 1983).

Personajele principale sunt interpretate de Manuela Boboc, Nicolae Diaconu, Ion Besoiu şi Ion Fiscuteanu.  Un film al generaţiei anilor 80, „Fructe de pădure” merge pe linia scenariilor care sunt mai „mai complicate și mai colorate în componenta sentimentală” (cum spune Cristian Tudor Popescu în „Filmul surd în România mută”). Amalia, personajul filmului, provoacă lumea înghetaţă în datini şi prejudecăţi prin naşterea acestui copil „din flori”.

Criticul Călin Căliman scria în Istoria filmului românesc (1897-2000) regizorul „rămâne consecvent sieși, vorbind, în stilul său - de un realism, uneori, abrupt -, despre viață, așa cum și-o dorește omul, despre nevoia de dragoste, despre aspirația spre înalt (pe care o relevă primele metafore ale filmului: un vagonet gol urcă printr-un nesfârșit, parcă, tunel de verdeață, de copaci drepți și înalți, pe versantul unui munte). Interpreți neprofesioniști și actori versați se întâlnesc în distribuția de firesc a filmului”.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 20.00 și duminică, 27 aprilie, de la 15.00, la TVR 2 vă aducem în dar o nouă gală a sezonului 14 al emisiunii cu ...

Totul despre conspirația redenumirii iepurașilor de Paște,  la “Breaking Fake News”, pe TVR 1

În ediţia “Breaking Fake News” de vineri, 25 aprilie, ora 18.45,  mai urmărim un interviu  cu jurnalistul britanic Peter Pomerantsev, invitatul ...