O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne-a aşteptat, ca de obicei, duminică, de la ora 23.00, la TVR 1.
Poet, prozator, dramaturg, traducător, profesor universitar, Şerban Foarţă a fost invitatul ultimei ediţii a sezonului „Garantat 100%”. Din ce familie provine, cum şi-a trăit copilăria şi ce întâlniri i-au marcat viaţa şi, poate, cariera, am aflat din dialogul cu Cătălin Ştefănescu, duminică, 23 iunie, de la ora 23.00, la TVR 1.
Născut la Turnu Severin într-o familie de intelectuali, Şerban Foarţă vorbeşte despre părinţii săi – mama, profesoară de muzică, studiase Conservatorul fără să îl absolve, iar tatăl, medic pe front, foarte dedicat profesiei sale. „Tata era foarte disciplinat în meseria lui. Era foarte rău văzut, a trebuit să fugă din Severin”, spune acum poetul, rememorând anii comunismului.
De altfel, începutul anilor 50 a fost o perioadă grea pentru întreaga sa familie, dar şi pentru apropiaţii lor. Bunicul poetului a fost declarat „duşman la poporului şi chiabur”. „Aveam prieteni, aveam rude, mulţi au venit la noi după ce au ieşit din puşcărie…”, spune Şerban Foarţă, amintindu-şi că „oriunde mă uitam pe petecul ăla de stradă, nu era casă fără să aibă probleme. […] Trăiam la Severin vizavi de fratele tatălui lui Lucian Blaga. Era farmacist, un tip fermecator. Băiatul lui fusese în diplomaţie când s-a dat ordin să se întoarcă – ăştia, bunii români, din patriotism, s-au întors direct în puşcărie.”
Anii comunismului i-au marcat adolescenţa. „Aveam şi o vibraţie a fricii şi a repulsiei şi mi-a trecut prin cap să scriu o carte Am trăit în imperiul minciunii”, spune Şerban Foarţă.
Pe Tudor Arghezi, pe care l-a şi cunoscut, invitatul lui Cătălin Ştefănescu l-a admirat, pentru că era „un personaj – pe de o parte adulat, pe de altă parte, detestat […]. Îmi plăcea enorm de mult faptul că era spiritual, că era simpatic […]. Eram prin clasa a IX-a – a X-a, luam Arghezi cu mine şi aveam acasă un mic cenaclu…”, mai povesteşte el la „Garantat 100%”.