loader
Foto

Galerie foto

(P) De ce polipii endometriali sunt asociați cu infertilitatea? Când trebuie de mers la medic?

ADVERTORIALE

De obicei, o femeie se adresează medicului ginecolog la o clinică de specialitate pentru incapacitatea ei de a concepe o sarcină pe mai mult de un an și începe investigațiile pentru infertilitate. Ea va face la clinică o ecografie transvaginală (prin care medicul poate identifica un polip endometrial) dar și examenul Papanicolau. Polipul apare ca o formațiune mai albă decât restul mucoasei endometriale, ce are o dimensiune mică de 1-2 cm.

 

Un polip endometrial are un efect negativ asupra sarcinii pe termen scurt. El nu este un fibrom sau un chist, cum ar putea crede unele femei. Polipul este o creștere în exces a endometrului care se proiectează în afara suprafeței endometriale. El se dezvoltă de la nivelul mucoasei care căptușește uterul, cea care se elimină în fiecare lună la menstruație. Unele celule din această zonă, care sunt mai sensibile la hormoni se dezvoltă, astfel apare în afara uterului această mică formațiune.

Potrivit medicilor ginecologi, este necesar ca înainte de a planifica o sarcină, femeia să facă o examinare medicală la clinică – o ecografie transvaginală – care confirmă dacă există sau nu un polip în uter. La unele femei pot fi depistați mai mulți polipi endometriali, care trebuie îndepărtați. Desigur modul în care se face asta depinde de fiecare caz în parte.

Polipul endometrial este în general o formațiune benignă și există șanse ca el să fie îndepărtat complet. În ceea ce privește riscul ca un polip să se transforme în malign sau în cancer, acesta este mic. Poți afla mai multe lucruri despre polipii endometriali pe Embryos.ro, despre investigații medicale și modul de tratament.

Polipii endometriali și fertilitatea

(w882) (P) De ce

Conform medicilor specialiști, aproximativ 32% dintre femeile cu infertilitate au avut și polipi endometriali. Polipii există și la multe femei fertile, însă ele nici nu știu asta mai ales dacă ei sunt asimptomatici.

Studiile cercetătorilor sugerează că polipectomia poate îmbunătăți rata de sarcină. Desigur contează ca polipii să fie mai mici de 1,5 cm pentru că atunci șansele să se obțină o sarcină după eliminarea lor sunt mai mari. Asta se poate face prin două metode care au avantaje și dezavantaje, respectiv prin chiuretaj uterin și prin histeroscopie gold standard.

Ce trebuie să știe femeile despre polipii endometriali?

Polipii la nivelul colului și al endometrului pot fi de dimensiuni mai mici de 1,5 cm sau pot fi până în 2 cm. Unii polipi sunt asimptomatici și devin periculoși doar dacă tind să se transforme în maligni.

În mod normal, ei sunt foarte mici, doar de câțiva mm. Unii polipi apar la nivelul orificiului cervical extern și pot fi depistați prin control ginecologic, în timpul examinării locale cu valve. Acești polipi se pot îndepărta, respectiv exciza cu anestezie locală. După eliminarea lor, medicii trimit polipii la examenul de anatomie patologică. Se spune că unul din 100 polipi detectați are celulele atipice, caz în care este un cancer endometrial.

Din cauza polipilor, femeile pot avea anumite simptome: sângerări anormale și disconfort local. Polipii pot să sângereze după un contact sexual sau în mod spontan între menstruații. De asemenea, ei pot cauza sângerări anormale în perioada de înainte sau în perioada de după menopauză. Uneori sângerarea este de culoare maronie, alteori cu sânge mai roșu.

Din punct de vedere anatomic, după colul uterin care are mucoasa de endocol, urmează corpul uterin din cavitatea peritoneală. Aceasta nu este accesibilă examenului local cu valve, însă pentru corpul uterin se face un examen ecografic. La unele paciente se face doar ecografie transvaginală, la altele însă este necesară și o ecografie abdominală pentru un diagnostic final.

După corpul uterin sunt două orificii mici, care se prelungesc cu două tuburi subțiri numite trompe uterine. Acestea au la capete prelungiri digitiforme, numite fimbrii care sunt în contact cu ovarele. La unele femei, la ovare pot exista chisturi de ovar. Aceste chisturi se dezvoltă pe ovare, polipii endometriali se dezvoltă din mucoasa de interior, iar fibroamele se dezvoltă din mușchiul uterului.

Alegerea momentului ecografiei transvaginale contează foarte mult pentru depistarea tuturor polipilor endometriali. Indicat este ca ecografia transvaginală să fie făcută în timpul menstruației, în zilele 2-4, când polipii se văd mai bine, mucoasa endometrială fiind mai subțire.

Credit foto: freepik.com

 

 
Sărbătoarea continuă pentru Iuliana Tudor

Sărbătoarea continuă pentru Iuliana Tudor

publicat: Vineri, 10 Ianuarie 2025

Două noi ediţii „Gala Iuliana Tudor – 25 de ani” urmărim la TVR 1 duminică, 12 şi 19 ianuarie, de la ora 21.00. Mesajele telespectatorilor în ...

Povestea zilierului care a ajuns pe lista Securității cu persoane de neutralizat. Un interviu cu istoricul Mihai Demetriade, despre contestatarul anticomunist Marin Chiriță

Cum ajunge un simplu muncitor din România comunistă să fie terorizat de un întreg aparat represiv, timp de 19 ani? Îndură bătăi, este răpit, ...

„Tosca” și „La bohème”, între operele cu care melomanii se pot delecta în ianuarie la ONB

„Elixirul dragostei” (Gaetano Donizetti), „Tosca” și „La bohème” (Giacomo Puccini) și „Trubadurul” (Giuseppe Verdi) sunt compozițiile ...