Cu toții am auzit tot felul de mituri despre contracepție, unele mai ciudate decât altele. Dar câte dintre acestea sunt cu adevărat adevărate? Specialiștii vin să facă ordine în acest haos al informațiilor false și ne explică limpede ce trebuie să credem și ce nu.
Hai să vedem împreună care sunt cele mai frecvente mituri despre contracepție și cum stau lucrurile în realitate!
Cel mai des întâlnit mit despre contracepție spune că anumite pilule cu estrogen și progesteron cresc pofta de mâncare și îngrașă. Asta se spune despre contraceptivele hormonale, însă medicii au precizat că produsele moderne nu afectează apetitul. În plus, unele contraceptive pot duce chiar la pierderea în greutate. Prin urmare, pilulele contraceptive nu afectează greutatea, deși acest mit este răspândit în mass-media.
Obezitatea este o problemă medicală și este cauzată de excesul de calorii și de alți factori. Medicii chiar recomandă femeilor cu obezitate să slăbească și, în timpul dietei, le sugerează o contracepție eficientă pentru a-și reduce cu succes greutatea corporală și a-și îmbunătăți sănătatea generală.
Introducerea în practica clinică a unor metode moderne de contracepție a dus la creșterea numărului de femei dornice să folosească contracepția hormonală, care este considerată de către medici o metodă acceptabilă. Obezitatea este in sine o problemă de sănătate și în țara noastră, care necesită un tratament ce constă în sport și dietă, pentru îmbunătățirea stării de sănătate.
Multe femei se întreabă dacă au voie să bea alcool în cazul în care iau pilule contraceptive. Ideea că nu pot bea alcool deloc este considerată falsă. Se spune că o cantitate mică de alcool este permisă, ea nu interferează cu absorbția și eficacitatea pilulei. Este bine ca pilula să nu fie luată în același timp cu alcoolul, ci înainte cu 4 ore. Medicii recomandă metode contraceptive hormonale și mai ales prezervativele în cazul contactului sexual.
Un alt mit despre contracepție este cel legat de infertilitate. Se spune despre contraceptivele orale combinate (COC) că ar putea afecta fertilitatea. Medicii consideră acest lucru fals, deoarece femeile care utilizează controlul hormonal al nașterii au aceleași șanse de a concepe ca și acelea care nu-l utilizează. Aceste contraceptive protejează de sarcină în procent de 99,7%. După întreruperea lor, poate să apară chiar un efect opus, care stimulează ovulația.
Un alt mit este legat de efectele secundare ale pilulei: diaree și vărsături. Medicii spun că aceste efecte nu ar trebui să apară, însă dacă ele se produc, atunci este indicată administrarea unei alte pilule, deoarece prima este compromisă de vărsături și diaree. În cazul în care simptomul persistă, trebuie schimbată metoda contraceptivă, de exemplu cu folosirea de prezervative.
Uneori, este indicată și contracepția de urgență, care poate ajuta când s-a uitat pilula contraceptivă, sau când metoda aleasă nu este bună, cum este cazul unui prezervativ care se sparge. Un mit despre contracepția de urgență este acela că ar putea întrerupe o sarcină care este deja în curs. Medici spun despre pilula contraceptivă că doar ajută la inhibarea ovulației, este eficientă dacă se ia a doua zi.
De asemenea, despre ea se spune că este o bombă hormonală care distruge complet ciclul. Acest lucru nu este adevărat. Specialiștii precizează că aceste pilule au fost dezvoltate de ani de zile și sunt bine tolerate de organism. Ele pot produce modificări ale ciclului menstrual o scurtă perioadă de timp, apoi organismul va reveni la normal, de la următorul ciclu.
O metodă contraceptivă foarte cunoscută este prezervativul, care protejează împotriva infecției cu HIV și cu alte boli cu transmitere sexuală. Există un mit care spune că pastilele (respectiv contraceptivele hormonale) pot proteja împotriva acestor infecții. Acest lucru este fals, pentru că astfel de contraceptive nu împiedică răspândirea infecției în corp.
În ziua de azi, prezervativele oferă cea mai bună protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Acestea pot fi achiziționate online, comod, pe Notino.ro, la prețuri convenabile. Pe lângă faptul că te protejezi împotriva sarcinii, acestea te protejează și de multe boli îngrozitoare. Există însă anumite patologii împotriva cărora prezervativul nu oferă o protecție maximă, de 100%. Două exemple sunt: virusul herpes și papilomavirusul uman. Acestea sunt extrem de comune la persoanele active sexual.
Sursa foto: freepik.com