loader
Foto

Galerie foto

Istoria cadourilor: Cum a început această tradiție

ADVERTORIALE

Istoria cadourilor este veche de când lumea. La propriu! Încă de la apariția omenirii se făceau cadouri. Pe atunci era vorba de mici suveniruri, cum ar fi mărgele ori dinți șlefuiți. În zilele noastre, cadourile au căpătat diferite forme. Nu mai sunt dăruite doar de familie și de prieteni. Inclusiv magazinele fizice și online le oferă cadouri clienților de ziua de naștere. Iar multe cazinouri online au în ofertă campanii de genul „bonus de ziua ta”.

 

Cadourile au o simbolistică emoțională încă din cele mai vechi timpuri. Aceasta este păstrată și în zilele noastre. Istoricii susțin că oferirea cadourilor este o practică începută simultan cu apariția omenirii. Pe atunci, oferirea de cadouri era o practică pentru a menține legăturile sociale. Tradiția are așadar milenii bune, inclusiv cu conotații religioase, dacă ne aducem aminte de magii care i-au adus daruri lui Iisus Hristos.

Oferirea de cadouri a evoluat apoi în diverse forme în lumea antică. În unele religii, cadourile sunt sinonime cu actele de caritate. Practic, oferirea unui cadou era considerată pe atunci o practică spirituală. În Egiptul Antic, darurile erau și ele un element important al societății. Fiecare cadou oferit era făcut cu un scop. Se ofereau bijuterii, unele erau considerate chiar ofrande aduse. Inclusiv în Roma Antică se ofereau cadouri. Pe atunci se dădeau lumânări ori statuete, obiecte despre care se considera că aduc noroc.

Chinezii au apelat și ei la cadouri încă din cele mai vechi timpuri, în culoarea despre care considerau că le aduce noroc, roșu. De la finalul secolului al XIX-lea, oferirea cadourilor de Crăciun, în forma pe care o știm în zilele noastre, a devenit și ea tot mai populară.

(w882) Istoria ca

Cadourile înseamnă mult mai mult în prezent

Varianta clasică în care sunt oferite cadouri este cunoscută. Familia și prietenii își fac cadouri în special cu ocazia zilei de naștere. Pe măsură ce timpul a evoluat, inclusiv obiceiurile s-au schimbat. Au fost introduse cadouri și cu alte ocazii. Spre exemplu, a devenit un obicei de a acorda cadouri cu ocazia absolvirii unui ciclu de învățământ. Se acordă cadouri și la ocazii speciale, cum ar fi nunțile sau botezurile, ori la aniversările unor ani de relație.

În prezent, cadourile nu mai sunt oferite însă doar de familie și prieteni. Sunt companii care le oferă angajaților un bonus aniversar. Acest lucru s-a extins în ultimii ani și a atins și alte domenii. Magazinele fizice și online, care au în baza lor de date informații despre clienți, au obiceiul de a oferi cadouri. De obicei sunt mici mostre ori reduceri de 20-30% la anumite produse.

Un obicei similar îl regăsim și la cazinourile online.  Potrivit site-urilor de profil, bonus de ziua ta este unul din cele mai populare bonusuri la casino. În ce constă? Cu ocazia zilei de naștere, utilizatorul primește o sumă de bani (sau rotiri gratuite în unele situații) de care se poate bucura, fără să fie condiționat de efectuarea unei depuneri. El rămâne apoi cu profitul rezultat.

Atașamentul oamenilor pentru oferirea cadourilor a dat naștere unei noi industrii. În țara noastră și nu numai sunt magazine online și fizice specializate strict în cadouri. De la mici suveniruri până la experiențe, acestea oferă soluții pentru cadouri cu diverse ocazii. Ba chiar pentru cei care vor o soluție mai practică au apărut numeroase companii care se ocupă cu realizarea unor coșuri cadou, acestea fiind oferite în special de Paște și de Crăciun. De altfel, astfel de coșuri pot fi găsite și în supermarketuri în apropierea sărbătorilor.

 

Sursa foto: canva.com

 

 
Masa de sărbători: Salată aperitiv cu pește afumat. Bonus: Rețeta clasică franțuzească de maioneză

Mesele din perioada sărbătorilor încep cu feluri care colorează camera și momentul festiv de care ne bucurăm cu toții. Aperitivul de astăzi este ...

Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...