Productivitatea în agricultură depinde de multe aspecte, de factori naturali, dar și de aspecte manageriale. Deși este un domeniu condiționat în mare măsură de condițiile meteorologice și de caracteristici sezoniere, sunt măsuri pe care fermierii le pot întreprinde pentru reacții îmbunătățite la mediul de creștere a plantelor și evitarea unor greșeli frecvente care afectează productivitatea.
În categoria erorilor intră supraestimarea potențialului terenului și neaplicarea corespunzătoare a tratamentelor fito-sanitare. Spre exemplu, un erbicid potrivit culturii și etapei de creștere a plantelor face diferența între plante puternice și o cultură năpădită de buruieni, care face eforturi mari să concureze pentru resurse.
Ce înseamnă să supraestimezi capacitatea terenului agricol?
Supraestimarea capacității terenului agricol înseamnă un calcul greșit în ceea ce privește potențialul solului de a susține creșterea și dezvoltarea unui număr oarecare de plante. Agricultura inteligentă se bazează pe analize riguroase ale solului și pe reacții prompte la factorii de mediu.
Un teren fertil în urmă cu cinci ani, pe care s-a înființat aceeași cultură în fiecare an poate să nu mai fie la fel de productiv și să aibă anumite vulnerabilități în ceea ce privește pericolul bolilor și al dăunătorilor. Rotația culturilor este o soluție agreată și o alegere bună care păstrează calitățile solului.
Testarea frecventă le oferă indicii prețioase fermierilor cu privire la conținutul de nutrienți, umiditate și agenți patogeni care se pot dezvolta. De aici vor fi generate concluzii și măsuri eficiente: arătura la o anumită adâncime, fertilizări înainte de însămânțare și fertilizări foliare, o anumită densitate a plantelor pe suprafața cultivată, atenția sporită la primele semne de infestare, implementarea unui sistem de irigații etc.
Să cultivi mult pe o suprafața mică nu garantează o recoltă mai bogată, ci, dimpotrivă, reprezintă o risipă de semințe, iar rezultatul va fi o cultură slabă și roade de calitate slabă în cantitate mică.
Pericolul buruienilor nu trebuie ignorat
Un sol fertil hrănește atât plantele de cultură, cât și buruienile. De multe ori, flora spontană e cu un pas înaintea plantei cultivate și pune stăpânire pe resurse esențiale creșterii și dezvoltării, nutrienți, apă și spațiu vital. De asemenea, lumina soarelui va fi mai puțin accesibilă pentru plantele care stau la umbra buruienilor.
Folosirea erbicidelor este așadar esențială. Există erbicide preemergente, care se aplică înainte ca buruienile să răsară. Acestea creează pe sol o peliculă toxică pentru ierburi și nu le permit dezvoltarea. Erbicidele postemergente se administrează în timpul vegetației și acționează selectiv asupra buruienilor, neafectând plantele de cultură.
Greșeli la aplicarea tratamentelor fito-sanitare
Aplicarea incorectă a tratamentelor fito-sanitare poate fi mai periculoasă chiar decât lipsa tratamentelor. O cantitate mică de substanță este ineficientă, iar o concentrație prea mare poate cauza pagube majore asupra culturilor. Recomandările producătorului trebuie citite cu atenție.
Este foarte important ca echipamentele de stropire să fie curate, perfect funcționale și să nu aibă resturi de substanțe de la alte stropiri, cu care ar putea interacționa. De asemenea, se va evita aplicarea tratamentelor în condiții de vânt, când curenții de aer ar putea duce la răspândirea neuniformă a produsului, precum și cu câteva zile înainte de ploi anunțate.
Calibrarea echipamentelor, respectarea unei înălțimi de la care se face stropirea și asocierea exclusiv cu substanțe compatibile la stropirile combinate sunt esențiale pentru succesul tratamentelor.
Evitarea greșelilor frecvente în agricultură ține de atenția acordată detaliilor și de aplicarea corectă a bunelor practici agricole, adaptate permanent la specificul terenului, culturii și condițiilor de mediu. Supraestimarea capacității solului, neglijarea rotației culturilor, controlul deficitar al buruienilor și aplicarea incorectă a tratamentelor fito-sanitare pot compromite nu doar recolta unui sezon, ci și sănătatea solului pe termen lung. O agricultură sustenabilă și performantă se construiește pe baza unor decizii informate, a monitorizării continue și a reacțiilor rapide în fața provocărilor de zi cu zi.
Sursa foto: Freepik.com