loader
Foto

De la loterii caritabile la loto online: Cronologia unei ascensiuni de excepție

ADVERTORIALE

Loteriile au căpătat o popularitate tot mai mare. Vedem constant știri despre câștigătorii unor premii uriașe la loto. În paralel, loteriile din mediul online câștigă și ele tot mai mult teren. Loteriile au însă o vechime considerabilă și s-au adaptat vremurilor.

 

Se crede că primele loterii au apărut în urmă cu mai bine de două milenii. Există atestări istorice care arată că în China Antică, în timpul dinastiei Han (205-187 înainte de Hristos), loteriile erau folosite pentru a finanța proiecte publice. Se crede că fonduri au fost strânse inclusiv pentru Marele Zid Chinezesc.

În Europa, organizarea loteriilor a devenit ceva firesc în perioada medievală. Atunci erau organizate de biserici și autoritățile locale pentru a strânge fonduri destinate construcției de catedrale, spitale și drumuri. Multe clădiri istorice au fost construite și cu fonduri adunate la loterii caritabile.

În perioada Renașterii, loteriile s-au răspândit peste tot în Europa. Primul joc oficial de loto răspândit în Italia purta numele La Giuoco del Lotto d’Italia și a fost lansat în 1530. Practic, atunci s-au pus bazele formatului modern de extragere a numerelor. În Anglia, prima loterie națională a fost organizată în 1569, în scopul finanțării unor proiecte de infrastructură. Numărul celor care jucau la loto era în continuă creștere, interesul oamenilor fiind ridicat.

Loteriile au ajuns, în final, și în America. Iar printre construcțiile realizate și cu ajutorul unor loterii se află universitățile Harvard, Yale și Princeton. Totuși, în unele zone ale globului, au fost interzise pentru o perioadă în secolul al XIX-lea, sub suspiciunea că pot provoca dependență.

Loteriile de stat moderne au început să apară în secolul XX. Guvernele au realizat potențialul economic imens al acestor jocuri, iar popularitatea era din nou în creștere. Loteriile erau organizate sub supraveghere guvernamentală, dar în ultimele decenii au fost acordate licențe și pentru companii private pentru organizarea unor extrageri.

1906 – anul în care a fost înființată Loteria Română

Nașterea Loteriei Naționale din România s-a produs în 1906. Atunci a avut loc Loteria Expoziției Generale Române, după modelul unor țări care organizau deja extrageri de acest gen. Atunci s-a marcat jubileul a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I. Tot atunci a fost creat și Parcul Carol.

În primii ani, fondurile erau distribuite în așa fel încât să servească binele public. Ca exemplu, după ce se acordau câștigurile, ce rămânea era împărțit astfel: 60% Ligii Naționale împotriva tuberculozei, 10% Epitropiei Sf. Spiridon din Iași, 5% Societății de Cruce Roșie a României, iar restul de 15% se utiliza pentru combaterea altor boli sociale din acea perioadă (sifilis, malarie, pelagră, trahom, lepră etc.).

Trecerea spre mediul digital

Pe măsură ce anii au trecut, loteriile s-au adaptat noilor tehnologii. În țara noastră, cei pasionați pot juca și la Loto 6/49 online, prin achiziția biletelor. În același timp, la fel de populare au devenit loteriile online. Jucătorii din țara noastră pot pune bilete la loterii internaționale organizate în mediul online. Sunt peste 30 de loterii online la care românii pot juca pe platformele cazinourilor licențiate.

În ultimii ani, au fost lansate și portaluri de loto online menite să îi ajute pe jucători. Aici pot descoperi ghiduri realizate de specialiști, strategii de joc, arhive cu rezultate și diverse recomandări. Avantajul loteriilor online este că au o frecvență mult mai ridicată, iar unele sunt organizate o dată la 4-5 minute. În plus, mizele pot fi personalizate în așa fel încât să fie potrivite pentru orice buget.

 

Sursa foto: canva.com

 
Masa de sărbători: Salată aperitiv cu pește afumat. Bonus: Rețeta clasică franțuzească de maioneză

Mesele din perioada sărbătorilor încep cu feluri care colorează camera și momentul festiv de care ne bucurăm cu toții. Aperitivul de astăzi este ...

Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...