loader
Foto

Galerie foto

Adelin Petrişor: „Voluntariatul poate schimba vieţi”

Reportajul jurnalistului TVR din campania „Ajută România!” poate fi urmărit luni, 25 noiembrie, la Telejurnalul TVR 1 de la ora 20.00

 

SMURD înseamnă astăzi mii de vieţi salvate, în situaţii limită. Cele mai grele operaţiuni de salvare, cele mai grave cazuri revin medicilor care fac gărzi la ambulanţa aerului. Medicul nu stă în spital, însă când sună telefonul trebuie să fie în zbor spre caz în cel mult o oră. Jurnalistul de război Adelin Petrişor a zburat şi el cu unul dintre avioanele SMURD, într-o intervenţie de noapte.

Misiunea la care a luat parte jurnalistul TVR a fost transportarea în siguranţă, de la Craiova la Timişoara, a unei paciente care ar fi putut muri dacă ar fi parcurs drumul între spitale cu o ambulanţă terestră. În misiunea SMURD, Adelin a cunoscut-o pe Olguţa, o tânără care s-a înscris pe listele de voluntari acum 5 ani. Îşi dorea să devină anestezist, dar s-a îndrăgostit iremediabil de medicina de urgenţă...

„Misiunea cu cei de la SMURD a fost o experienţă interesantă. Am putut filma oameni care pun foarte multă pasiune în ceea ce fac. Olguţa mi-a dovedit că voluntariatul poate schimba vieţi. Iniţial, tânăra de 29 de ani visa să devină anestezist. Voluntariatul la SMURD a determinat-o să se angajeze la Serviciul de Urgenţe”, povesteşte Adelin Petrişor.

Ideea SMURD a pornit în 1990, când singurii voluntari din România erau străinii veniţi să aibă grijă de copiii din orfelinatele noastre. Şi totuşi, a existat atunci o mână de studenţi, medici şi asistenţi medicali români, care au înţeles rolul voluntariatului şi, sub coordonarea medicului Raed Arafat, au fondat SMURD. Serviciul de urgenţă are acum tehnică medicală avansată şi se bazează în continuare pe sprijinul voluntarilor - oameni fără pregătire medicală, care urmează cursuri speciale, studenţi la medicină şi medici – care se înscriu în fiecare an cu sutele pe listele de voluntari ale SMURD.

Telespectatorii TVR 1 pot urmări luni, 25 noiembrie, la Telejurnalul de la ora 20.00, reportajul realizat de Adelin Petrişor. El poate fi văzut, la fel ca şi celelalte reportaje ale campaniei „Ajută România!”, online, pe http://stiri.tvr.ro/ajutaromania.html.

Despre campania „Ajută România!”

Atitudinea este prima calitate prin care se distinge un om care reuşeste de altul care eşuează. Dar, până a ajunge acolo, e nevoie de gesturi simple. Unul dintre ele este acela de a oferi. Din proprie iniţiativă, dezinteresat, irevocabil şi sincer. Prin reportaje, dezbateri, opinii şi perseverenţă în susţinerea unei cauze, jurnaliştii Ştirilor TVR au demarat campania „Ajută România!”, prin care îşi propun să arate românilor că pot fi generoşi cu timpul, priceperea, experienţa şi inteligenţa lor.

Până în prezent, Mihai Constantin, Ligia Munteanu, Mihai Rădulescu, Mirela Nagâţ, Alina Stancu, Lucian Pîrvoiu, Teodora Popa, Adrian Bucur, Dorina Florea, Mircea Radu, Oana Dobrescu, Florian Petrică, Ramona Avramescu, Eugen Rusu, Raluca Belciu au fost şi ei voluntari, ajutând câţiva tineri proveniţi din centre de plasament să-şi găsească locuinţe confortabile şi primitoare, împărţind alimente sinistraţilor din satele afectate de inundaţii, îndrumând artiştii la Festivalul George Enescu, ajutând medicii de pe Salvare, Pompierii sau mamele sociale de la SOS Satele Copiilor, căutând copiii dispăruţi, convingând oamenii să adopte maidanezi sau îngrijindu-i, ajutând la reabilitarea unei şcoli, gătind pentru cei nevoiaşi sau ajutând tinerele victime ale traficului de persoane să se reintegreze în societate. Rând pe rând, prezentatorii TVR se implică personal în activităţi de voluntariat. Ei vor să se înscrie, astfel, printre cei care au înţeles că schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi.

 

Pentru mai multe detalii despre campania „Ajută România!” accesaţi www.stiriletvr.ro, secţiunea „Campanie”.

Logo

 
Roxana Zamfirescu: „Mi-a rămas în amintire Drăgaica din vremea copilăriei mele”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Televiziunea Română invită publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture demersului umanitar.

Când ar trebui să mergem la doctor, dacă avem probleme cu somnul. Apneea, dușmanul tăcut din timpul nopții

Atunci când ne trezim obosiți dimineața, deși am dormit un număr suficient de ore, ori, dimpotrivă, ne luptăm frecvent cu insomniile, este ...