O nouă ediție a emisiunii a fost difuzată duminică, 20 octombrie, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+. Invitat a fost vicepreședintele Academiei Române.
Ediția emisiunii de duminică, 20 octombrie, este disponibilă online pe TVR+ AICI
Moderatorul emisiunii „Academicienii”, regizorul Ioan Cărmăzan, i-a invitat pe telespectatori duminică, 20 octombrie, să afle povestea omului din spatele personalităţii academicianului Cristian Hera, Vicepreşedinte al Academiei Române. Emisiunea este difuzată de la ora 19.00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.
Acad. Cristian Hera este unul dintre cei mai cunoscuţi ingineri agronomi, doctor în agronomie, doctor docent în ştiinţe şi este unul dintre specialiştii care se dedică cercetării din agricultură. Printre titlurile pe care le deţine se mai numără şi cel de Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române şi cel de Preşedinte de onoare al Centrului Ştiinţific Internaţional pentru Îngrăşăminte (CIEC).
Cristian Hera a ales cercetarea unui domeniu mai puţin cunoscut, dar important pentru agricultură: Ştiinţa Solului, cercetarea solului şi a potenţialului pe care îl are acesta. Astfel, Cristian Hera a urmat stagii de specializare postuniversitară în Germania, Franţa, Suedia, S.U.A. şi Canada, în cadrul unor universităţi şi institute de profil. Între 1964 şi 1982, acesta a fost cercetător ştiinţific coordonator al programului de cercetare organizat în România de Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA) Viena, privind utilizarea izotopilor stabili şi radioactivi în optimizarea folosirii îngrăşămintelor.
În anul 2012, academicianul Cristian Hera a fost distins cu decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, oferită de Majestatea Sa, Regele Mihai I. Telespectatorii vor afla duminică.
Despre emisiunea „Academicienii”
Academia Română este una dintre cele mai importante instituţii culturale ale României, istoria şi dezvoltarea sa împletindu-se cu aceea a ţării noastre. Deţinătoarea unui patrimoniu redutabil de informaţie culturală şi istorică, Academia a fost sursa unei cronici moderne, iar prin această nouă producţie, Televiziunea Publică reflectă nu numai realizările de vârf ale cunoaşterii ştiinţifice şi culturale, ci şi personalităţile academicienilor. Moderator al noii emisiuni, Ioan Cărmăzan vrea să arate prin aceste dialoguri că „dincolo de titlurile lor știinţifice, dincolo de implicarea lor în cultură, ştiinţa... sunt Oameni”. Savanţii aflaţi în bibliografiile ştiinţifice mondiale, complet necunoscuţi publicului larg, devin un altfel de eroi ai timpului nostru.
Ediţiile anterioare ale seriei de interviuri „Academicienii”, care au fost difuzate de TVR 2 în prima jumătate a lunii octombrie, sunt disponibile online pe TVR+. Astfel, cei care vor să afle mai multe informaţii despre viaţa şi personalitatea acad. Răzvan Theodorescu şi acad. Eugen Simion, pot accesa arhiva TVR+ dedicată emisiunii „Academicienii” (realizator Daniela Mitache).