loader
Foto

Galerie foto

Acad. Maya Simionescu: "Mai mult învăţăm din eşecuri decât din succese. Nu trebuie să fim dezamăgiţi. Trebuie să mergem mereu pe drumul nostru" | VIDEO

RECOMANDARI

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", a fost acad. Maya Simionescu – biolog, cercetător științific, co-fondator și director al Institutului de Biologie și Patologie Celulară ’’Nicolae Simionescu’’ , fondator şi preşedinte al Societății de Biologie Celulară, membru titular şi vicepreședinte al Academiei Române din 1998.

 

"Atunci când vrei să faci ceva şi vrei să aduci nişte oameni pe un drum, ca să-i convingi să lucreze alături de tine, trebuie în primul rând să fii tu convins pe deplin de ceea ce vrei să realizezi. Dacă-ţi face plăcere munca ta, dacă te bucură, dacă fiecare experiment îţi spune ceva sau chiar dacă mai şi ratezi, nimic nu trebuie să te dezamăgească. Trebuie să înveţi din eşecuri. Mai mult înveţi din eşecuri decât din succese", spune academiciana Maya Simionescu.

(w882)

Anul viitor, în toamnă, se vor împlini 45 de ani de la fondarea Institutului de Biologie și Patologie Celulară "Nicolae Simionescu" din București. Înfiinţată împreună cu soţul şi colegul său, profesorul Nicolae Simionescu, această instituţie de cercetare aflată de decenii în elita mondială a avut ca punct de plecare, pasiunea. Pasiunea a doi tineri cercetători şi prestigiul unei figuri remarcabile: savantul George Emil Palade. Pasiunea, deci, şi cartea de vizită a celebrului conaţional le-a deschis orizontul spre oportunităţi de afirmare profesională nesperate.

Dar, cum Dumnezeu te ajută, dar nu-ţi bagă în traistă, cum glăsuieşte înţelepciunea populară, fără o dedicaţie profundă pentru ştiinţă, fără un ideal pe care l-au crezut realizabil în fiecare zi a vieţii lor, fără încredere reciprocă şi dragoste, fără întâmplările faste ce i-au scos în calea lor pe acei oameni potriviţi care să-i ajute pe drumul pe şi-l propuseseră, probabil că totul ar fi fost astăzi foarte diferit.

(w882)

A fost cooptată în colectivul de la Institutul Rockefeller din Statele Unite ale Americii și a predat biologie celulară în calitate de profesor asociat la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Yale /SUA, la Universitatea McGill din Montreal/Canada, la Universitatea Columbia din New York și cardiologie la Universitatea California din Los Angeles.

După ani petrecuţi peste hotare fie la studii, fie ca cercetători şi profesori s-au întors pentru a pune bazele Institutului de Biologie și Patologie Celulară: "Voiam să facem ceva pentru tineri. Şi tinerii cercetători români sunt la fel de talentaţi ca şi cei din America. Dar ne despart mijloacele. Voiam să aducem cultura şi modul de organizare pe care le experimentaserăm în străinătate, să transferăm modelul american în domeniul cercetării biologice şi a patologiei celulei. Nu a fost uşor. Am fost ajutaţi de cei care deja ne cunoşteau şi ne-am deprins să ne descurcăm într-o Românie comunistă. A fost greu, dar am reuşit", adaugă academiciana Maya Simionescu.

(w882)

Alături de soţul său, eminentul profesor, Nicolae Simionescu, a înfiinţat Institutul de Biologie și Patologie Celulară din București şi Societateai Română de Biologie Celulară, impunând în acest fel școala românească de profil. Ca dovadă rezultatelor remarcabile ale acestor foruri ştiinţifice de prestigiu şi a aprecierii de care se bucură, Institutul de Biologie și Patologie Celulară din București a fost selectat în 1995 ca membru "UNESCO - Molecular Cell Biology Network" iar doamna academician a fost aleasă în acelaşi an, preşedinte al Societății Române de Biologie Celulară.

Maya Simionescu, o eminenţă a biologiei europene, răsplătită acum zece ani cu Ordinul ’’Legiunea de Onoare’’, cea mai înaltă distincţie acordată de statul francez şi cu ’’Steaua României’’ în grad de Mare Cruce, recunoaşte: "Am primit aceste distincţii nu doar în numele meu ci, al tuturor cercetătorilor din branşa mea şi al colaboratorilor noştri. Cercetătorii, oamenii de ştiinţă, nu lucrează niciodată singuri. Nici nu s-ar putea. Toţi contribuie la un rezultat bun. Sigur, doar câţiva ajung în vârful Everestului. Dar, pentru ca ei să fie acolo contribuie toată echipa. Le sunt recunoscătoare", subliniază academician Maya Simionescu.

(w882)

Cercetător ştiinţific din 1979, apoi director al Institutului de Biologie și Patologie Celulară din 1995, acad. Maya Simionescu este un exemplu de longevitate profesională. Carismatică şi plină de energie, cu o prezenţă impunătoare ce umple şi luminează spaţiul din jur, cu vorbă măsurată şi plină de căldură din care răzbat fie amintirile dragi, fie devoţiunea pentru meserie, invitata din această dimineaţă ne-a făcut o demontraţie completă şi pe înţelesul tuturor a ceea ce înseamnă să crezi cu adevărat în misiunea pe care o ai în viaţă şi în profesie.

"Avem rezultate foarte interesante şi promiţătoare pentru recunoaşterea celulelor bolnave şi a felului în care putem să acţionăm doar asupra acestora. Progresăm. Vom reduce mult efectele secundare". Prin tot ceea ce face în laborator, în fiecare zi, fără program, fără odihnă, alături de colaboratori de nădejde şi de tineri pe care doreşte să-i atragă în munca de cercetare, Maya Simionescu ne dă speranţa că rezultatele anilor de muncă se vor reflecta în studiul avansat asupra lumii riguroase, organizate şi inteligente a sistemului celular.

Este de menţionat că după şaizeci de ani de carieră, conform clasamentului Standford din 2023, doamna academician Maya Simionescu se înscrie în acel procent subţire, de doar 2% dintre cercetătorii modiali cei mai citaţi la ora actuală pentru rezultatele ştiinţifice referitoare la biologia celulară. Miile de lucrări publicate în presa de specialitate cea mai bine cotată în lume, lucrările ştiinţifice de referinţă, participările la seminariile şi simpozioanele interne şi internaţionale, activitatea din cadrul Academiei Române, descoperirile esenţiale în domeniul medicinei regenerative, a celulelor stem, a patologiei celulare, a sistemului imunitar – toate, contureză profilul unei personalităţi excepţionale, dublate de forţa, eleganţa, frumuseţea şi inteligenţa unei femei care este, cu siguranţă un model de urmat.

"Lucrează, munceşte, crede, smereşte-te în faţa naturii şi a oamenilor de lângă tine. Trebuie să ai mereu un mod de a te integra şi de a diloga cu natura. Trebuie să ierţi şi să nu te complici încărcându-te cu gânduri rele. Iubeşte! Fii generos! E foarte important. Simte-te bine! Acţionează! Lasă ceva după tine! E un sentiment aşa de pozitiv atunci când vezi că eşti iubit de familie, prieteni, colegi", spune acad. Maya Simionescu spre finalul dialogului cu Daniela Zeca Buzura de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion".

(w882)

 

*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR 2, sâmbătă, 20 aprilie 2024, de la ora 10:00 (reluare luni, 22 aprilie 2024, ora 14:00); la TVR Internaţional 20 aprilie 2024, ora 10:00; la TVR Moldova duminică, 21 aprilie 2024, ora 9:00; la TVR Cultural, duminică, 21 aprilie 2024, ora 10:00 şi la TVR+.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

 
„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...