Fapte rămase ascunse timp de 30 de ani, probe ale unor mari puneri în scenă ale evenimentelor din 22 decembrie 1989 ne-au fost dezvăluite într-o ediţie eveniment a emisiunii de reportaje şi investigaţii de la TVR 1. Duminică, 28 mai, de la ora 18.00. | VIDEO
Revoluţia Română din decembrie 1989 a lăsat în urmă mii de ore de dezbateri, de pagini scrise şi, probabil, tot atâtea semne de întrebare. A fost o acţiune spontană sau una orchestrată? Români care spreau în idealul de libertate au plătit cu viaţa şi încă nu li s-a făcut dreptate.
Duminică, 28 mai, de la ora 18.00, am urmărit la TVR 1 un dialog incendiar realizat de Răzvan Butaru cu generalul Cătălin Ranco Pițu, procurorul care a investigat Dosarul Revoluției, luând de la zero fiecare moment al evenimentelor din decembrie 1989. „Dosar România” cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări.
Ranco Pițu ne-a dezvăluit amănunte rămase ascunse timp de 30 de ani, ne-a explicat de ce documente importante au fost desecretizate în premieră acum șapte ani, documente ce conțineau probele unor mari puneri în scenă ale evenimentelor din 22 decembrie 1989. Generalul a făcut demonstrația unei adevărate lovituri de stat, organizate cu ajutorul capetelor militare care au fost implicate în crimele de la Timișoara, din perioada 16 – 20 decembrie 1989, la ordinele lui Nicolae și Elena Ceaușescu.
Fostul procuror-șef ar Parchetelor militare a divulgat cum s-a produs întreruperea discursului lui Nicolae Ceaușescu în 21 decembrie 1989, cine a pus la cale acest lucru, cine lansa zvonurile din timpul Revoluției, care era scopul, cine dispunea de puterea de a gestiona toate resursele militare din acea perioadă. Tot el a afirmat, în discuţia cu Răzvan Butaru de la TVR 1, că există dovezi certe și mărturii că la Târgoviște nu s-a tras nici măcar un foc de armă asupra garnizoanei în care erau reținuți Nicolae și Elena Ceuașescu şi că totul a fost regizat ca într-o comedie de joasă factură.
Toate firele Rechizitoriului Revoluției duc spre persoanele care au preluat puterea după 22 decembrie 1989, a afirmat Ranco Pițu. Din păcate, azi mai sunt în viață, pentru a da socoteală pentru moartea celor 1000 de oameni și a miilor de răniți, doar trei dintre protagoniștii de atunci ai puterii nou instalate. „Chiar și așa”, a constatat cu amărăciune investigatorul Revoluției, „se pare că sunt forțe în justiţie și în sistemul politic care nu doresc să existe un verdict final. Să vedem dacă la momentul justiției imanente vor mai putea invoca tot felul de excepții.”
„Eu mi-am făcut datoria, am lucrat cu plăcere și dedicație la acest dosar, fără parti-pris-uri, fără prejudecăți. În spatele fiecărei fraze și afirmații din Rechizitoriu se găsesc dovezi indubitabile. Oricine poate să studieze Rechizitoriul, postat pe site-ul oficial al Ministerului Public”, și-a încheiat mărturisirile generalul Ranco Pițu la „Dosar România”.
Din păcate, Rechizitorul Dosarului din Decembrie 1989 tratează doar evenimentele de după 22 decembrie 1989, considerându-se că pentru ceea ce s-a întâmplat la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, au fost procese și condamnări, cum ar fi cazul generalilor Chițac și Victor Atanasie Stănculescu. Realitatea demonstrează însă că mulți dintre cei care au tras asupra populației din Timișoara au scăpat nepedepsiți, ba chiar au fost ridicați în grad la excepțional...