loader
Foto

A dormit o noapte la Filarmonica din Oradea, să nu rateze preselecţiile TVR

Iuliana Tudor şi producătorul Elise Stan s-au întâlnit vineri, 28 iulie 2017, cu iubitorii muzicii populare de pe meleaguri bihorene. Caravana continuă pe 9 august, la Sibiu.

 

Când vine vorba de tradiţii şi obiceiuri populare, dar şi de talent, bihorenii au cu ce se lăuda. Folclorul se păstrează şi se respectă pe aceste meleaguri, iar zeci de interpreţi talentaţi, mulţi dintre ei tineri şi foarte tineri, au venit vineri, 28 iulie, încă de la primele ore ale dimineţii, la Sediul Filarmonicii de Stat Oradea. Toţi au fost nerăbdători să întâlnească echipa TVR, venită la preselecţiile talent-show-ului de muzică populară ce va debuta în toamnă la postul public de televiziune.

Ardelenii şi-au pus costumele populare, au cules cele mai frumoase melodii ale zonei, iar unii şi-au luat şi instrumentele muzicale pentru a convinge juriul, format din îndrăgita prezentatoare a emisiunilor de folclor, Iuliana Tudor şi producătorul Elise Stan, că merită să meargă mai departe. Mulţi dintre cei veniţi la preselecţii au prezentat creaţii proprii, „ca dovadă că în continuare oamenii îşi aşază sentimentele în cântece tradiţionale”, explică Iuliana Tudor.

Gazda viitoarei emisiuni de la TVR, Iuliana Tudor, a vorbit şi despre unul dintre cele mai impresionante momente: întâlnirea cu un rapsod pentru care talent-show-ul de muzică populară pregătit de TVR e ultima şansă. „Bărbatul de 80 de ani, din Brad, Hunedoara, a sosit în Oradea cu o zi înaintea preselecţiilor. Cu acordeonul în spate, a bătut la porţile Filarmonicii şi i-a spus simplu portarului: „Bună ziua, eu am venit!”. Paznicul a încercat să-i explice că preselecţiile vor avea loc a doua zi. „Ştiu!”, a răspus rapsodul, „dar eu am venit de azi, ca să fiu sigur”. Octogenarul îşi propusese să doarmă în gară, ca să nu piardă preselecţiile, dar oamenii, impresionaţi, l-au găzduit într-un birou şi i-au oferit o canapea. Când ne-am întâlnit, bărbatul mi-a spus că pentru el este ultima şansă ca să-şi facă cunoscut talentul. Şi, să ştii, este talentat!”, a povestit vedeta TVR.

Printre orădenii talentaţi care au urcat pe scena din Oradea s-a numărat şi grupul vocal folcloric “Lioara”, al Scolii de Arte Francisc Hubic. Tinerii nu şi-au propus să participe la talent-show-ului de muzică populară, ci au venit să arate echipei TVR un obicei de nuntă al zonei.

Echipa de aur a emisiunilor de folclor din TVR, Elise Stan şi Iuliana Tudor, pregăteşte un spectacol unic de televiziune. Din toamnă, telespectatorii se vor bucura de un talent-show de folclor. Cei care visează să devină celebri şi să cânte muzică populară sunt chemaţi să se înscrie la preselecţiile din toată ţara. După Timişoara, Iaşi şi Oradea, românii mai au o şansă la preselecţiile regionale din Sibiu (9 august – Sala Cercului Militar, între orele 10-18), Craiova (17 august – Studioul TVR Craiova, între orele 10.00-18.00), Constanţa (22 august – Teatrul de Stat Constanţa, între orele 10.00-18.00 şi Bucureşti (31 august – Sediul TVR, Intrarea Pangrati, între orele 10.00-18.00).

Logo

 
“Punctul Critic”, ediție specială din zonele cele mai afectate de inundații, un duplex București-Galați

TVR1 transmite miercuri, 25 septembie, de la ora 18:30, o ediție specială a emisiunii „Punctul critic” dedicată situației din județele Galaţi şi ...

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, ...

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O nouă ediție ”Investiți în România!” dedicată patrimoniului național vă așteaptă pe TVR Internațional, marți, 24 septembrie, de la ora 21:00.