loader
Imagine

#Generații TVR 65: Povești cu cântec din diaspora

De luni până vineri, de la ora 15:00, la TVR Internațional, Doru Ionescu vă invită să descoperiți traseele personale și profesionale ale unor muzicieni români aflați dincolo de granițe.

Ediţia 56 – 20 decembrie: EUGEN TUNARU (Montreal, Canada)

Catalogat la jumătatea anilor ‘70 ca unul dintre marii pianiști români din rock, Genu (cum îi spun prietenii) a cântat toată viața, de la cinci ani când a pus degetele pe clapele acordeonului și până la ora filmării, fiind invitat să performeze de o parte și de alta ale graniței canadiano-americane.

(w640) eugen tuna

Realizatorii emisiunii cred că vârful carierei sale l-a reprezentat grupul de muzică progresivă Experimental Q din perioada studenției clujene (reunit pentru un concert şi o sesiune de înregistrări în septembrie 2010), dar melomanii din zona Montreal sunt de altă părere. Rămâne telespectatorilor ultimul cuvânt, după ce vor fi urmărit o poveste cu atâta cântec... de toate Genu-rile!

(w640) eugen tuna

Ediţia 57 – 21 decembrie: OCTAVIAN IEPAN (Hamburg, Germania)

Chitarist în mai multe formaţii rock timişorene, între care Progresiv TM şi Cargo, Tavi Iepan a emigrat în 1988 în Germania, stabilindu-se la Hamburg.

(w640) tavi

A putut astfel să rămână şi profesional în muzică, lucrând atât în occident cât şi în România. Şi de fiecare dată când a născut un proiect acasă, a chemat alături alţi muzicieni emigraţi. După mai puţin cunoscutele Sector şi Flying Wood, Locatarii a dat lovitura, pentru a fi înlocuit de grupul Rezident Ex, cea mai importantă realizare a timişoreanului, cucerind topurile şi marile scene româneşti de la primul concert.

(w640) tavi

O menţiune specială pentru melodiile dedicate Revoluţiei Române, prima fiind lansată la Radio Europa Liberă imediat după ce ne-am luat raţia de libertate.

(w640) tavi

Ediţia 58 – 22 decembrie: SERGIU CIOIU (Ottawa, Canada)

Actor şi cântăreţ la cele mai înalte standarde ale scenei şi micului ecran din anii ‘70, a disparut din ţară în 1981, cu o motivaţie clară: cenzura. A plecat cu soţia şi cu fiul lor în Franţa, iar după un an s-au stabilit în Canada.

(w640) sergiu cio

A continuat să lucreze în domeniu, dar mai mult în culise decât pe scene, logic. Printre altele, a dat lecţii şi a susţinut workshop-uri de actorie / dramaturgie, iar în spaţiul privat a cultivat cu aceeaşi pasiune cântecul şi deopotrivă poezia românească; ca dovadă - clipurile editate în emisiune, realizate de-a lungul timpului cu sprijinul fiului său, Leonard Constant, care îi calcă hotărât pe urme.

(w640) sergiu cio

Ediţia 59 – 23 decembrie: SUZANA GEORGESCU (Munchen, Germania)

Solistă descoperită de Dan Andrei Aldea, care a şi debutat-o în primii ani ’70 împreună cu Sfinx, apoi cunoscută cu trupa pop-rock feminin Venus.

(w640) suzana geo

În turnee sau în studiourile de înregistrări, a evoluat şi alături de Roşu şi Negru, grupul vocal Aurora ş.a. În Germania, cariera solistei a reînceput tot sub oblăduirea lui Aldea, apoi colaborările s-au înmulţit. Se întoarce aproape anual în România, uneori apucând să şi cânte, la TVR. În premieră: un clip realizat de echipa emisiunii, într-un studiou bucureştean.

(w640) suzana geo

Ediţia 60 – 24 decembrie: ALEXANDER BĂLĂNESCU (Londra, Marea Britanie)

Născut la București, Alexandru Bălănescu a părăsit România, laolaltă cu familia, în 1969. Cu prima destinație Israel, tânărul violonist se reorientează spre Londra, unde se și stabilește. Îşi desăvârșeşte studiile muzicale la New York, atunci când va schimba și paradigma stilistică în care se pregătise până atunci.

(w640) alexander

Recunoscut deopotrivă ca instrumentist și compozitor, în 1987 fondează grupul Bălănescu Quartet, de care se leagă multe dintre succesele următoare. În România a ajuns la un moment-dat din ce în ce mai des, începând cu 2005 – când a lansat discul „Maria T” –, cu proiecte dintre cele mai variate.

(w640) alexander

Un portret în mișcare ca și titularul său, care conține mai multe planuri decât amintiri, în ciuda CV-ului impresionant al marelui muzician.

***

foto credit: arhive personale, facebook

„Noi suntem TVR”

 

#TVR65