loader
Imagine

#Generații TVR 65: Povești cu cântec din diaspora

Doru Ionescu vă invită să descoperiți traseele personale și profesionale ale unor muzicieni români aflați dincolo de granițe. Ascultați jazz, pop, rock de luni până vineri, de la ora 15.00, pe TVR Internațional.    

Ediția 51 – 13 decembrie:

DAN IONESCU (Toronto, Canada)

Considerat cel mai bun chitarist de jazz român în anii ‘80 – ‘90, originar din Timișoara, Dan a cântat practic cu mai toți marii instrumentiști români ai genului din vremea sa. A căutat să se perfecționeze permanent, dar declinul scenei de profil după 1989 l-a obligat în cele din urmă să emigreze. În Canada și-a relansat cariera, în momentul filmării înregistrând al nouălea disc. Are doi fii, Gil și Tom, ambii absolvenți ai unor academii de muzică. Ediţia conţine fragmente dintr-un program cu intenţii cultural-educative, la o petrecere românească din Toronto, un proiect la care ținea la fel de mult ca la grupurile formate cu marii instrumentişti şi solişti de gen.

(w640)

Ediția 52 – 14 decembrie:

CEZAR TĂTARU (Munchen, Germania)

(w640)

Unul dintre soliştii pop români importanţi în anii ’70, Cezar Tătaru trăieşte din 1982 la Munchen, continuând să-şi exercite pasiunea pentru cântat, manifestată de copil. Ajuns să evolueze pe marile scene româneşti, acompaniat de orchestre importante ale perioadei, solistul a repornit de la zero în Germania, învăţând şi chitara bas, cu sprijinul unor mari muzicieni români deja stabiliţi la Munchen. A făcut parte din mai multe grupuri locale, din păcate fără a mai ajunge la o faimă naţională, şi a revenit în ţară să cânte în două rânduri, pentru TVR 1. În 4 iulie 2014, a repetat figura într-un club german, pentru TVR Internaţional.


Ediția 53 – 15 decembrie:

MARIUS LUCA (Montreal, Canada)

(w640)

Pășind în rock deodată cu grupul Compact la debut, apoi continuând cu Metropol în perioada celui mai bun disc, chitaristul – vocal Marius Luca și-a urmat părinții în Canada, nu înainte de a fonda propriul grup Metrock și de a lansa și cu acesta un disc. Odată emigrat, s-a specializat cu patalama în tot ce ține de showbiz, dar n-a uitat să cânte. A traversat Canada în zeci de turnee de la un ocean la altul, plus Statele Unite, s-a reinventat ca lutier și iar s-a întors la rock. Grupul său canadian O.N.E. sintetizează o experiență de peste 40 de ani pe două continente și cântă în limba română. În ultimii ani, a reuşit să o facă și între Carpați, lansând şi discuri.


Ediția 54 – 16 decembrie:

FLAVIUS TEODOSIU (Koln, Germania)

(w640)

(w640)

Saxofonist român de marcă la Koln, alături de trupa sa Eurosound şi – mai nou – de fiica sa Linda, Flavius Teodosiu a apucat epoca de aur a muzicii româneşti. Din 1989 a cântat în Germania cu muzicieni români şi internaţionali deopotrivă, adunând un portofoliu impozant de celebrităţi, pentru ca în penultimul deceniu să fie prezent din ce în ce mai des pe scenele româneşti. Un capitol aparte al ediţiei – cariera internaţională a fiicei sale, solistă cu şlagăre de Top 20 în Germania.


Ediția 55 – 17 decembrie:

GIA IONESCO (Toronto, Canada)

(w640)

Pianist care apucase să-şi facă un nume pe scena jazz şi rock din România anilor ’80, Gia Ionesco a plecat din ţară după Revoluţie, până la sora sa, în Israel. Îl cunoaşte pe muzicianul român Peter Wertheimer şi cântă cu el, definitivându-şi şi studiile muzicale. Tot întâmplător ajunge şi în Canada... de unde vreme de un deceniu nu se mai întoarce, pentru că intră în branşa muzicii preferate... până peste cap. Intervievat cu noroc, între Shanghai, New York şi o escapadă braziliană, Gia povesteşte despre colaborările sale muzicale cu instrumentişti impresionanţi şi cântă de toate cele, inclusiv teme româneşti!


Credite foto: arhive personale, facebook

Realizator: Doru Ionescu


„Noi suntem TVR”

 

#TVR65