loader
Foto

Galerie foto

35 de ani de la zborul în Cosmos

La 14 mai 1981, Dumitru Prunariu participa la misiunea Soiuz 40, devenind astfel primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. Sărbătorim acest moment vineri, 13 mai, de la ora 22:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost primul român care a zburat în spaţiu, la bordul navetei Soyouz 40. El a petrecut în cosmos opt zile pe staţia Salyut 6. Astăzi, la 35 de ani activitatea spațială a omenirii nu a avansat foarte mult și Dumitru Prunariu a rămas singurul cosmonaut român.

Într-un interviu pentru Agerpres, Dumitru Prunariu povestea: „Am luat parte la un program în vremea aceea care se numea Intercosmos și am participat la antrenamente alături de cosmonautul cubanez generalul Arnaldo Tamayo Méndez, de care mă leagă o prietenie strânsă. Era un program de cooperare între țări prietene care s-a lansat ca o simplă cooperare științifică, progresând treptat spre un program complex de zboruri spațiale”.

La 20 de ani de la zborul lui Gagarin, Prunariu devenea pe 14 mai 1981 exploratorul în spaţiu cu numărul 103, petrecând 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Cum arată astăzi misiunile de explorare a spaţiului şi care poate fi contribuţia cercetătorilor români? Am aflat în ediţia specială din această vineri, 13 mai, a emisiunii Dincolo de viitor. Alături de moderatorul Mihai Melinescu, în platou au fost prezenţi fizicianul IFIN-HH, Andrei Dorobanţu şi Dumitru Prunariu.

***

Pentru orice țară, știința este unul dintre factorii fundamentali, nu doar ai cunoașterii umane, dar și ai civilizației. Ştiința este esențială publicului cel mai larg, de la copii, până la părinţi şi bunici.  Iar odată cu împlinirea a 60 de ani de înfiinţare atât a Televiziunii Române, cât şi a Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), TVR 2 aduce un program dedicaţi celor pasionaţi de ştiinţă, fie că vorbim de fizică, genetică, energie nucleară, medicină sau inteligenţă artificială.

Emisiunea Dincolo de viitor este realizată de TVR2 în parteneriat cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), UEFISCDI - Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Asociația DECS.

„Cred că au trecut ani buni de când telespectatorii pasionaţi de informaţie ştiinţifică nu au avut parte de un program care să fie difuzat constant la televizor. Iata că din acest an – greu pentru TVR  - încercăm să umplem acest gol, deocamdată doar pentru 24 de minute. Ce dorim să obtinem cu această emisiune este cât se poate de clar: ne dorim ca telespectatorii noştri să ştie pe ce lume trăiesc, pe ce planetă și care este direcția către care se îndreaptă viitorul omenirii ca specie  - deocamdată unică - în Univers”, spune Camelia Boştină, producătorul TVR al emisiunii Dincolo de viitor.

 

Logo

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.