loader
Foto

Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare a anului bisericesc.

 

Potrivit Sfântului Apostol Matei, sfârșitul antemergătorului Domnului Iisus Hristos a fost cauzat de faptul că l-a mustrat pe Irod Antipa pentru că și-a alungat soția și a adus-o în palatul său pe soția fratelui său, Filip, numită Irodiada.

Într-o zi, când regele se afla în cetatea Maherus și își serba ziua de naștere, Salomea, fiica Irodiadei, a dansat, iar regele impresionat de aceasta și fiind sub influența alcoolului, i-a făgăduit fetei că îi va da orice îi va cere. Salomea a întrebat-o pe mama sa ce să ceară, iar Irodiada a sfătuit-o să ceară pe tipsie capul Sfântului Ioan.

Așa a murit mucenicește Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare om născut din femeie, după cum a fost numit de mântuitorul Hristos. Capul lui a fost înmormântat lângă palatul lui Irod din cetatea Maherus, fiind ulterior cinstit de creștini.

Astăzi, creștinii ortodocși postesc pentru a nu se asemăna lui Irod care, din cauza îmbuibării și a neînfrânării, a luat o decizie negândită.

Prin post aspru, ne aducem aminte că Sfântul Ioan Botezătorul a fost un mare postitor și rugător, fiind prin viața și nevoințele sale, un model pentru monahii creștini.

***

Sursă: Trinitas

Foto: Basilica

Logo

 
Mayumi Kanagawa, câștigătoarea Concursului „Enescu” la vioară: M-am bucurat să interpretez concertul de Saint-Saëns

Muziciana Mayumi Kanagawa și-a exprimat recunoștința că a putut cânta pe scena Ateneului Român unul dintre concertele ei preferate, de Camille ...

Gabriela Szabo: Nu atingi performanţa fără multă seriozitate şi disciplină

Gabriela Szabo a devenit campioană europeană la doar 15 ani, o vârstă la care majoritatea adolescenților își îndreaptă atenția către distracții ...

Aitana, un autentic safari african în Europa

Aitana, un autentic safari african în Europa

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Situat în estul Spaniei, lângă orașul Penáguila, în munți, la o altitudine de 1000 de metri deasupra nivelului mării, la 145 km de La Zenia, ...