loader
Foto

20 de etnii s-au întâlnit pentru a 20-a oară la Festivalul ProEtnica de la Sighişoara

În perioada 28 august – 1 septembrie, Sighişoara a devenit căminul dialogului intercultural, al dezvoltării relaţiilor interetnice, al tradiţiilor şi diversităţii. Ca în fiecare an, şi la ediţia 2024 a festivalului, Televiziunea Română a fost partener media activ, prezentând în premieră un reportaj special, dedicat celor 20 de ediții ProEtnica.

 

„ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică”, defineşte, pe scurt, menirea Festivalului Intercultural Proetnica Volker Reiter, directorul evenimentului. An de an, spre finalul verii, ProEtnica animă Sighişoara, colorând-o cu porturi populare dintre cele mai diverse şi făcând-o să vibreze în ritmuri în care bat inimile celor 20 de etnii din România.

Înfiinţat în 2001, festivalul promovează diversitatea culturală prin spectacole de muzică şi dansuri tradiționale, pe scena din Piața Cetății, susţinute de reprezentanții celor 20 de etnii din România, prin prelegeri și expoziții, conferințe, dezbateri, lansări de carte etc. Anul acesta, Festivalul Intercultural ProEtnica, organizat de Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.

„ProEtnica e cel mai important eveniment de prezentare a frumuseţii şi spectaculozităţii moştenirii cultural-artistice a minorităţilor etnice. Iar faptul că se află la a 20-a ediţie este o dovadă că acest spectacol e gustat şi apreciat de publicul larg – atât de cei care participă, în timpul zilelor festivalului, la scenă, la Sighişoara, cât şi de cei care urmăresc evenimentul prin intermediul posturilor Televiziunii Române. Este şi motivul principal pentru care, an de an, TVR este partener media oficial al evenimentului”, explică Borislav Velimirovici, producător TVR în cadrul redacţiei Alte Minorităţi.

(w882) boris veli

Borislav Velimirovici, în dialog cu participanţi la ProEtnica

Peste 10.000 de spectatori sunt aşteptaţi să participe la acestă ediție jubiliară a festivalului, iar organizatorii le-au pregătit un program pe măsură. Cele 5 zile de festival vor aduce, pe scena din Piaţa Cetăţii, ansambluri artistice, grupuri de dans, interpreţi şi trupe de teatru aparţinând Forumului Democrat al Germanilor din România, Asociației Italienilor din România, Uniunii Elene din România, Uniunii Sârbilor din România, Uniunii Democrate Turce din România, Centrului Național de Cultură a Romilor Romano-Kher, Comunităţii Rușilor Lipoveni din România, Asociației Macedonenilor din România, Uniunii Polonezilor din România, Federației Comunităților Evreiești din România, Uniunii Croaților din România, Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunii Bulgare din Banat-România, Uniunii Armenilor din România, Uniunii democrate a Maghiarilor din România, Uniunii Ucrainenilor din România, precum şi Asociaţiei „Prietenii Muzicii şi Dansului” din Cincu, Braşov şi Clubului Copiilor Sighișoara. Serile vor fi umple piaţa, la concertele susţinute de trupe şi artişti precum Ionuţ Galani & Band, Bucharest Klezmer Band, Taraful Edy Mexicanu cu Paula Lincan, Ricky Dandel sau Desperado.

„Mă bucur să revin la Sighişoara într-un moment atat de important pentru Festivalul ProEtnica şi pentru toate minorităţile etnice din România. Şi anul acesta, vom ţine telespectatorii TVR la curent cu tot ce se întâmplă zilnic pe scena festivalului, prin intermediul Ştirilor TVR, cu intervenţii în direct de la cele mai importante momente ale evenimentului. Mai mult, fiind an aniversar, echipa redacției Alte Minorități a Televiziunii Române a realizat un reportaj special, dedicat celor 20 de ediții ProEtnica, ce va fi prezentat în premieră în ultima zi a evenimentului. Telespectatorii TVR 1 vor putea urmări, în septembrie, o ediţie specială a emisiunii Convieţuiri, dedicată festivalului, iar momente de la Sighişoara vor fi difuzate, de asemenea, şi în celelalte producţii ale redacţiei Alte Minorităţi”, completează Teodora Drăgoi, jurnalist TVR în cadrul aceleiaşi redacţii.

(w882) Teodora Dr

Teodora Drăgoi şi Iulian Ene, pregătiţi pentru live de la Sighişoara

(w882) Teodora Dr

Teodora Drăgoi

Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul român al Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania sunt principalii finanțatori ai manifestării. Festivalul va avea loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.

Logo

 
Împărăteasa KI, jocul dragostei și al puterii

Împărăteasa KI, jocul dragostei și al puterii

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

„Împărăteasa Ki” este un personaj inspirat de una dintre cele mai influente figuri politice ale Dinastiei chineze Yuan. A devenit ...

Cercetătorul Flavius Martin, la „Dincolo de alb şi negru”

Flavius Martin, un om de știință care lucrează cu succes, de peste 20 de ani, în industria biotehnologică mondială, este invitatul Mihaelei ...

Andreea Dinklage: carieră de succes la Barcelona (II) / VIDEO

Andreea Dinklage, o tânără ambițioasă de 24 ani, născută în România, dar plecată în Germania de când avea 4 ani, a ajuns, prin muncă și studiu ...