Pe 27 martie, de-a lungul întregii zile, TVR Internațional a transmis ediții speciale dedicate Unirii, interviuri și documentare de colecție.
Încă de la primele ore ale zilei, mai exact de la ora 7.00, în direct, la TVR Internaţional, TVR MOLDOVA şi TVR 3, românii de pe ambele maluri ale Prutului şi de pe toate meridianele globului vor urmări ediţia specială a emisiunii MATINALII, realizată de TVR MOLDOVA, un program amplu în care istoricii invitaţi vor povesti despre semnificaţia acestei zile, vor fi difuzate reportaje despre publicaţiile dedicate Unirii Basarabiei cu Patria Mamă în 1918, iar artişti îndrăgiţi vor cânta despre dragostea de ţară şi soarta Basarabiei.
De la ora 12.00 este programat documentarul Unirea Basarabiei cu România, realizat de TVR Internaţional, în cadrul proiectului Centenarul Marii Uniri. Semnat de Radu Găină, acest documentar de colecţie surprinde efortul politic, diplomatic şi militar al unor luni, săptămâni şi zile febrile, depus de români în urmă cu 101 ani.
De la ora 15.00, la Învingători. Vremuri şi Destine o cunoaştem pe Irina Vlăduca Marghiloman, unica descendentă a omului politic conservator şi prim-ministrului Alexandru Marghiloman şi celebrăm contribuţia acestui mare patriot la Unirea Basarabiei cu România.
De la ora 17.00, la Obiectiv Comun, Dana Ciobanu prezintă o ediţie specială despre evenimentele ce marchează actul istoric din 27 martie 1918 de la Chişinău. Moderatoarea emisiunii va răsfoi împreună cu invitaţii săi, filele istoriei prin documente, declaraţii, proclamaţii.
Încheiem ziua aniversară la TVRi urmărind de la ora 0.00 documentarul Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri. Pornind de la cartea omonimă, scrisă de lectorul universitar doctor Bogdan Bucur, documentarul regizat de Titus Scurt, reuneşte invitaţi de marcă – academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române; academician Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române; prof.univ.dr. Bogdan Murgescu, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti; conf.univ.dr. Adrian Niculescu, Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA Bucureşti – care ne invită la o călătorie în timp, în urmă cu o sută unu ani, pentru a reconstitui evenimentele ce au dus la Marea Unire din 1918.