Cum ne găsesc pe noi sărbătorile anul acesta? Ce fel de stil alimentar am adoptat noi de-a lungul anului? Vă invităm să reflectați asupra obiceiurilor alimentare de sărbători, citind articolul scris de medicii Carmen Iliana Busneag și Adriana Matei.
“Vai, Paul, păcat că noi nu mâncăm seara!”… Așa se încheie celebra schiță umoristică în care binecunoscuta actriță Tamara Buciuceanu este invitată împreună cu soțul la masa de Crăciun, după cum ne dezvăluie prezența bradului în decor. Deși cei doi atenționează în repetate rânduri: “ noi nu mâncăm seara”, încep a se înfrupta din bunătățile gazdei, ne rămânând aproape nimic pentru ceilalți. Ajunși la finalul cinei, spre disperarea vădită a gazdei, cei doi se retrag cu promisiunea că vor reveni următoarea zi, când se vor servi platouri tradiționale: borș, piftie, sarmale, cârnați.
Importanța mesei bogate de sărbători o regăsim și în colindele tradiționale „Primenește-ți, gazdă, casa, / Umple vadra, pune masa!”, „Nu ieşi cu mână goală[…] / Făr' cu colăcei în poală/ […] Şi c-o rudă de cârnaţ’ / Şi c-o sticlă de jinars!”, “Și întinde masă mare / În ajun de sărbătoare”. Aici se remarcă ospeția, dărnicia, răsplata gazdei pentru colindătorii înfrigurați care vin să vestească și să ureze.
Privind tradițiile noastre ajungem la concluzia că, deși, sărbătorile nu sunt despre mâncare, sunt prilej de bucurie, iar românul se bucură și mâncând. Și nu orice. Printre sortimentele de bază rămân friptura, sarmalele, salata de boeuf, tot felul de preparate tradiționale, mult frământații cozonaci, care, consumate în cantități mari, ne vor supăra stomacul, ficatul, colecistul, pancreasul. Este bine să respectăm niște reguli generale pentru a ne putea bucura de masă, de întâlnirea cu cei dragi nouă și, desigur, să nu le dăm de lucru medicilor rămași în gardă la spitalele de urgențe.
În primul rând, dorim să adresăm următoarea întrebare: Cum ne găsesc pe noi sărbătorile anul acesta? Ce fel de stil alimentar am adoptat noi de-a lungul anului? Se vorbește tot mai des în literatura de specialitate despre alimentația ce determină o inflamație sistemică cronică, inflamație care face legătura cu boli precum obezitate, sindrom metabolic, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli inflamatorii ale intestinului, artrită, Alzheimer și unele forme de cancer. Cuvântul „inflamație” sună poate ceva rău, însă nu este altceva decât modul în care organismul luptă împotriva factorilor nocivi cu care intră în contact, cum sunt, spre exemplu, infecțiile. Atunci când în meniul zilnic regăsim produse de patiserie, alimente procesate, dulciuri, prăjeli, băuturi carbogazoase, organismul nostru este în suferință. Pentru a reduce nivelurile de inflamație, este important să urmăm o dietă sănătoasă în general. Ca și plan alimentar care să urmeze îndeaproape principiile unei diete antiinflamatorii, putem lua în considerare dieta mediteraneană, care este bogată în fructe, legume, nuci, cereale integrale, pește și uleiuri sănătoase.Pe lângă reducerea inflamației, o dietă mai naturală și mai puțin procesată poate avea efecte vizibile asupra sănătății fizice și emoționale.
Astfel, excesele alimentare de sărbători pot avea efectul benzinei turnată peste foc și ne trezim la camera de gardă cu ulcere, pancreatite, colecistite, toate aceste patologii fiind extrem de dureroase și, cel mai adesea, necesitând internare.
Desigur, excesele alimentare merg mână în mână cu alcoolul și, pe lângă afecțiunile sus menționate, apar intoxicațiile cu alcool, schimbări de dispoziție, amețeală, insomnie, comportament impulsiv, lipsa coordonării fizice, lipsa echilibrului, tulburări de vedere (cum ar fi vedere dublă sau încețoșată), vorbire și auz. După al treilea pahar este musai să ne oprim!
Credit foto: dr. Carmen Bușneag și dr. Adriana Matei
În concluzie, acest sfârșit de an poate fi un prilej bun de a ne analiza comportamentul alimentar și de a încerca să facem din grija pentru sănătatea noastră o prioritate pentru anul ce va să vină.
***
Crăciun fericit!!!
Un articol scris de conferențiar universitar dr. Carmen Iliana Busneag, MD, PhD, medic primar medicină de familie, medic primar medicina muncii, și dr. Adriana Matei, medic rezident medicină de familie
***
Alese mulțumiri doamnelor doctor pentru articolul scris pentru secțiunea „Lifestyle” a site-ului TVR!