Metodele de tortură, uneltele folosite, schingiuirea condamnaților și închisorile în care au zăcut aceștia, au făcut dintotdeauna deliciul mulțimilor.
În Evul Mediu, nimic nu-i împiedica pe torționari să schingiuiască pâna la obținerea “adevarului” și nici să le ardă pe rug pe femeile bănuite de vrăjitorie. Ce se întâmpla în Transilvania acelor vremuri, era la fel cu ce se întâmpla în toată Europa medievală, sau aici autoritățile, domnii și călăii erau mai înclinați spre cruzime? Erau metodele lui Vlad Țepeș dintre cele mai sadice, sau se încadrau în “moda” timpului?
„Drăculea nu era oricine în galeria marilor regi europeni. Carisma, curajul și personalitatea sa, l-au făcut cunoscut și respectat pe plan internațional. Vom afla care sunt locurile cu adevărat legate de numele lui Drăculea, de ce opiniile sunt atât de împărțite, unele cronici arătându-l ca pe un domn drept și curajos, iar altele ca pe unul crud și răzbunător și de ce a fost atât de important pentru istoria noastră. El se înscrie în galeria domnitorilor care au luptat pentru păstrarea ființei Țării Românești și acesta este meritul lui cel mai mare și de necontestat", afirmă Emilia Nicolaescu, realizatoarea seriei.
Vom afla de ce contemporanii îl numeau Drăculea, din ce familie se trăgea, cum și pentru ce își pedepsea dușmanii, tragându-i în țeapă.
Vineri, 28 februarie 2025, de la ora 21.25, vă invităm să revedeți o ediție a emisiunii “Locuri, oameni și comori”, la TVR 3.
Puteți viziona emisiunea și online pe TVR+.
***
Producător Emilia Nicolaescu
Credit foto: Arhiva emisiunii “Locuri, oameni și comori“/ youtube TVR