loader
Foto

Galerie foto

“Memoria locului”: Clădirea Palace din Craiova | VIDEO

RECOMANDARI

Un reper arhitectural al Craiovei, clădirea Palace, care adăpostește în prezent administrația locală a Primăriei orașului, a fost construită la începutul secolului al XX-lea, și a avut inițial o dublă funcționalitate: sediu de bancă și hotel. Îi aflăm povestea, marți, 29 aprilie, de la ora 13:30, la TVR 3, într-o nouă ediție “Memoria locului”.

 

Societatea românească a trecut prin multe schimbări și modernizări în perioada sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX.

Nici Craiova nu a rămas în urmă și s-a dezvoltat rapid datorită mai multor proprietari de pământ care au acumulat averi imense din comerțul cu cereale. Ei au început să călătorească în străinătate, copiii lor să studieze la universități renumite din Germania și Franța și au ridicat case cu ajutorul unor arhitecți celebri din țară sau străinătate în diverse stiluri: baroc, clasic, romantic sau neoromânesc.

(w882) “Memoria

După agricultură, s-a dezvoltat și industria alimentară, textilă, prelucrarea lemnului, tipografică, iar meșteșugarii erau în plin avânt. Calea Unirii era o zonă comercială importantă cu hoteluri, restaurante, librării, farmacii, magazine cu delicatese, confecții și bijuterii.

Dar, economia orașului și a județului din care făcea parte s-a dezvoltat și datorită înființării unor instituții financiare. Banca Olteniei își avea sediul aici, și era a doua instituție bancară din Craiova ca vechime, dar și ca număr de active după Banca Comerțului (actuala clădire a Primăriei), care era situată în imediata apropiere.

 

Proiectul inițial al construcției a fost întocmit de arhitectul Petre Antonescu, iar autorizația de construire a fost avizată de inginerul șef al Primăriei, Otto Hesellman. Ambii promovau stilul neoromânesc, care se evidențiază la această clădire, mai ales la exterior.

Banca Olteniei și Hotelul Palace au funcționat sub această formă până la naționalizarea de la 1948. Începând cu 2021, clădirea Palace a beneficiat de un amplu proces de restaurare.

(w882) “Memoria

Incinta se alătură edificiilor de patrimoniu ale Craiovei care au fost restaurate și care prin arhitectura și istoria lor aduc plusvaloare orașului. De peste 100 de ani, ea înfrumusețează centrul urbei prin construcția sa impunătoare și rafinamentul deosebit al decorațiunilor, ca o dovadă a vremurilor demult apuse, dar nu uitate.

(w882) “Memoria

Clădirea Palace rămâne o piesă esențială în patrimoniul cultural al Craiovei, ca un exemplu al valorilor istorice și estetice ale orașului, un loc ce păstrează legătura dintre trecut și prezent.

Memoria locului își propune să descopere poveştile ce stau încă ascunse în zidurile sau în lemnul vechilor ctitorii, locuri minunate, pline de însemnătate și oameni care ne dau o stare de bine.

Urmărim o nouă ediție “Memoria locului”, marți, 29 aprilie, de la ora 13:30, la TVR 3!

Puteți viziona emisiunea în direct și pe TVR+.

***

Realizator: Simona Carauleanu

Cameraman: Ionuț Șerban

Editor imagine: Lucian Popa

Credit foto: capturi din emisiune/ Youtube TVR Craiova

 

 
„Cum să fiu mort, dacă-s viu?” - o luptă absurdă prin hățișurile birocraţiei

O poveste neobișnuită despre viață și moarte! Lupta unui bărbat cu sistemul care insistă să-l declare mort, deși el se află în fața ghișeului, ...

Oltenia, între haiducie și poezie, o călătorie inedită la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Cristina Şoloc şi echipa „Exclusiv în România” calcă pe urmele lui Iancu Jianu, vizitează Muzeul Romanaţiului, întâlnesc un Tezaur ...

La

"E Vremea Ta", cea mai complexă emisiune despre climă, mediu şi planeta noastră, a intrat în cel de-al 8-lea an de difuzare zilnică la TVR 2.