loader
Foto

“Locuri, oameni şi comori” - Istoria unui cântec

RECOMANDARI

Poveşti adevărate despre locuri care ascund mistere, despre comori neştiute, furate - dintre care unele au fost recuperate de oameni care şi-au făcut din recuperarea istoriei o profesie şi o pasiune.

 

Corul bărbătesc de la Finteuşu de Sus din Maramureş a fost cel care a descoperit autenticitatea şi frumuseţea unui cântec care a făcut să salte inimile multor români. “Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheamă” erau primele versuri.

Este atestat istoric faptul că în februarie 1919, membrii Legiunii Române de Voluntari Transilvăneni-Bucovineni cunoşteau o versiune a marşului “Treceți batalioane române Carpații”, dar el a rămas puţin cunoscut, până ce poetul Adrian Păunescu, ca ocazia unei selecţii pentru Cenaclul Flacăra, l-a scos din uitare.

Marşul patriotic a fost cântat în cadrul Cenaclului, până când a fost interzis de cei care supervizau şi cenzurau programul. Dar, Adrian Păunescu s-a dus personal la preşedintele Nicolae Ceauşescu pentru a obţine permisiunea de a fi cântat pe stadioane, cât şi la televiziune. Lui Ceauşescu i-a plăcut mult cântecul şi de atunci intonarea lui emoţioneaza la fel cum a făcut-o acum mai bine de 100 de ani.

Vă invităm să urmăriți ediția emisiunii “Locuri, oameni și comori” la TVR 3, duminică, 2 februarie 2025, de la ora 11.30, cu reluare la ora 1.00.

***

Producător Emilia Nicolaescu

Credit foto: genericul emisiunii “Locuri, oameni și comori”

 

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Fronturile pe care se va desfășura lupta pentru alegerea unui nou Papă

Un conclav format din 135 de cardinali ar putea alege pe cineva foarte diferit de Papa Francisc.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...