Poveşti adevărate despre locuri care ascund mistere, despre comori neştiute, furate - dintre care unele au fost recuperate de oameni care şi-au făcut din recuperarea istoriei o profesie şi o pasiune.
Corul bărbătesc de la Finteuşu de Sus din Maramureş a fost cel care a descoperit autenticitatea şi frumuseţea unui cântec care a făcut să salte inimile multor români. “Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheamă” erau primele versuri.
Este atestat istoric faptul că în februarie 1919, membrii Legiunii Române de Voluntari Transilvăneni-Bucovineni cunoşteau o versiune a marşului “Treceți batalioane române Carpații”, dar el a rămas puţin cunoscut, până ce poetul Adrian Păunescu, ca ocazia unei selecţii pentru Cenaclul Flacăra, l-a scos din uitare.
Marşul patriotic a fost cântat în cadrul Cenaclului, până când a fost interzis de cei care supervizau şi cenzurau programul. Dar, Adrian Păunescu s-a dus personal la preşedintele Nicolae Ceauşescu pentru a obţine permisiunea de a fi cântat pe stadioane, cât şi la televiziune. Lui Ceauşescu i-a plăcut mult cântecul şi de atunci intonarea lui emoţioneaza la fel cum a făcut-o acum mai bine de 100 de ani.
Vă invităm să urmăriți ediția emisiunii “Locuri, oameni și comori” la TVR 3, duminică, 2 februarie 2025, de la ora 11.30, cu reluare la ora 1.00.
***
Producător Emilia Nicolaescu
Credit foto: genericul emisiunii “Locuri, oameni și comori”