loader
Foto

„Înapoi la argument”: Scriitorul Mircea Mihăieș, în dialog cu H.R. Patapievici (ediție din 2011) | VIDEO

În ultimele zile ale lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Ion Pogorilovschi, cercetător specializat în opera lui Brâncuși, criticul literar Dan C. Mihăilescu, cercetătoarea Alexandra Tomiță și scriitorul Mircea Mihăieș.

 

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Ion Pogorilovschi (1938-2009), cercetător specializat în opera lui Brâncuși - ediție din anul 2007

  • Luni, 30 octombrie, ora 11.00

Și-a făcut debutul literar în revista de filosofie a Academiei Române. A continuat să publice în „Astra”, „Ateneu”, „Dacia literară”, „Contemporanul” sau „Luceafărul”. A devenit specialist în opera și viața „părintelui sculpturii moderne”, Constantin Brâncuși, fiind considerat unul dintre cei mai importanți filosofi ai creației brâncușiene.

Scriitor, filosof și cercetător, Ion Pogorilovschi (1938-2009) a iniţiat şi coordonat colecţia de carte „Brâncuşiana”, a susţinut comunicări şi conferinţe despre Brâncuşi în România şi în străinătate; a fost redactor-şef al publicaţiei trimestriale de specialitate Brâncuşi (1995-2000).

Ion Pogorilovschi a fost oaspetele emisiunii „Înapoi la argument” în 2007.

***

Criticul literar Dan C. Mihăilescu (ediție din 2007)

  • Marți, 31 octombrie, ora 11.00

„Libertatea de după 1989 i-a permis lui Dan C. Mihăilescu să se dezvăluie într-o multitudine de dimensiuni cu totul si cu totul remarcabile”, așa își descrie Horia Roman Patapievici, în 2007, oaspetele emisiunii.

Dialogul celor doi este plin de sensuri și semne, conținut și semnificație. Și, toate acestea, pentru că, așa cum spunea și gazda emisiunii, Dan C. Mihăilescu este „omul viață literară”.

Dan C. Mihăilescu a publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste și a semnat numeroase traduceri. A realizat, timp de 15 ani, emisiunea „Omul care aduce cartea”, la ProTv.

În 2014, a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. Cea mai recentă carte a sa, din 2019, se numește „Podul cu vechituri”. Îi puteți citi blogul aici.

(w882) Dan C. Mih

***

Alexandra Tomiță  (ediție din 2008)

  • Miercuri, 1 noiembrie, ora 11.00

Absolventă a Facultății de Studii Europene a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, dar și a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, secția Psihologie, în cadrul UBB, Alexandra Tomiță a avut curajul și îndemânarea de a realiza o carte considerată de unii literați absolut necesară, intitulată „O istorie „glorioasă”. Dosarul protocronismului românesc”.

Lucrarea a fost subiectul discuției din 2008 cu Horia Roman Patapievici. O analiză asupra cărții, făcută de Vladimir Tismăneanu, puteți citi aici.

***

Mircea Mihăieș - scriitor (ediții din 2011)

  • Joi, 2 noiembrie, și vineri, 3 noiembrie, de la ora 11.00

Premiat pentru proză și critică, Mircea Mihăieș (n.1954) a fost desemnat, în 2016, scriitorul anului pentru volumul „Ulysses 732”, de către Uniunea Scriitorilor din România. Mihăieș este autorul unei trilogii de aproape 3.000 de pagini despre opera scriitorului irlandez James Joyce, el explicând, într-un interviu la Radio România Cultural, că a vrut să scrie „o carte simplă despre una complicată”.

Mircea Mihăieș este scriitor, eseist, critic literar și profesor la Universitatea de Vest Timișoara.

Urmăriți mai jos ediția redifuzată joi:

Ediția redifuzată vineri:

 

 

***

Producător TVR: Alice Săceanu

Logo

 
Cum pot gestiona sportivii anxietatea pentru performanțe optime

Sportivii se confruntă frecvent cu stări de anxietate în momentele de presiune, ceea ce le poate afecta negativ performanțele.

Cele patru mari complexe mitologice prin care seduce Călin Georgescu. Politologul Daniel Șandru (IICCMER): Se dă o aură de certitudine științifică unor lucruri care sunt complet iraționale

„Există cicluri istorice și cred că revenim la o idee pe care am mai anunțat-o: secolul XX, din păcate, nu s-a terminat.Trăim în continuare în ...

TVR a transmis celor doi candidaţi două variante de format pentru ediţia specială „Preşedinte pentru România 2024”

Televiziunea Publică solicită candidaţilor la alegerile prezidenţiale Elena Lasconi şi Călin Georgescu să comunice în cursul zilei de astăzi, 4 ...