Pentru prima dată, gurmanzii curioși au avut ocazia să descopere care sunt cele 11 restaurante din Craiova, incluse în proiectul “Craiova Capitală Gastronomică Est-Europeană” și să deguste din deliciile bucătăriei din această parte a Europei.
În rubrica Conviețuire cu gust a emisiunii “Toți împreună“, de luni, 10 martie 2025, de la ora 13.05, la TVR 3, aflăm cum și-a câștigat pe deplin Craiova titlul de Capitală a gastronomiei minorităților naționale, un spațiu perfect pentru ca mai multe comunități etnice să-și promoveze meniurile specifice.
Elevii și profesorii Liceului de Industrie Alimentară, inițiatori ai proiectului, alături de Primăria Craiova, au prezentat și ei produse culinare, dar de inspirație locală.
România se află la confluența a trei mari imperii: Imperiul Otoman, Imperiul Țarist și Imperiul Austro-Ungar. Gastronomia românească este un rezultat al tuturor acestor influențe, plus numeroase etnii, care au trecut vreodată pe aici. Românii pot fi gazde bune pentru gastronomiile din restul Europei de Est și o vitrină a Răsăritului.
Meniurile prezentate în proiect provin din Azerbaijan, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia și Ungaria.
Asociația Macedonenilor din România a venit cu produse specifice: plăcintă cu brânză, fasole cu cărnați făcuți la cuptor, sos de smântână cu castravete și usturoi, pâinici de casă umplute cu spanac și prăjituri cu mere și ciocolată.
Gastronomia macedoneană, prin varietate și arome, este reprezentativă pentru Balcani, având puternice influențe turcești, grecești, dar și din Orientul Mijlociu. Într-o mai mică măsură, regăsim ecouri italiene, mediteraneene și ungurești. Bucătăria macedoneană este cunoscută, în mod deosebit, pentru utilizarea ardeiului gras roșu, a fasolei și pentru produsele de patiserie.
În zona Balcanilor, găsim bucătării cu multe similitudini, dar și cu personalități disticte. Deși prazul se întâlnește și în Oltenia, dar și în alte țări, ca și aliment de bază, rețetele sunt cele ce fac gusturile atât de diferite. Carnea tocată pe care noi o folosim la prepararea micilor, o folosesc și sârbii, și turcii, dar în fiecare țară are un alt gust, iar preparatul final oferă o satisfacție de sine stătătoare, care ne încântă în cel mai plăcut mod papilele gustative.
Studiile recente, arată că operatorii de restaurante includ în meniurile lor produse ce amintesc de copilărie, de zilele în care mamele și bunicile găteau delicios, adică preparate cu valoare nostalgică și sentimentală.
Realitatea vremurilor noastre nu este una îmbucurătoare. La nivel local, dar și la nivel național, în industria HoReCa nu mai există forță de muncă. Pentru a atrage cât mai mulți tineri să rămână în țară și să nu mai plece în străinătate, s-a ajuns la realizarea acestui proiect, la Craiova, care a implicat 11 restaurante și 40 de elevi, ce au făcut practică la locul de muncă, în condiții reale.
Puteți urmări ediția emisiunii și pe canalul oficial de youtube al Televiziunii Române:
Vă invităm să vedeți o ediție a emisiunii “Toți împreună“, dedicată proiectului “Craiova Capitală Gastronomică Est-Europeană”, luni, 10 martie 2025, de la ora 13.05, la TVR 3.
Puteți viziona emisiunea și online pe TVR+.
***
Producător Margareta Bulugean
Credit foto: capturi din emisiune/ youtube TVR Craiova
Credit foto: smarandavornicu.ro